BRD SocGen vrea sa creasca puternic pe segmentul creditarii corporate in urmatorii 3 ani, in medie cu peste 7-8% pe an, in conditiile in care anul trecut a raportat un avans modic pe sold, de 0,4%, a declarat in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD, responsabil pe zona de piete financiare.

El a precizat ca, desi anul trecut BRD a avut o crestere neta pe creditele non-retail de 0,4%, pe segmentul companiilor mari a crescut cu peste 3%, iar pe leasing avansul este chiar mai mare, de circa 17%.

In ceea ce priveste evolutia anemica a creditarii pe segmentul companiilor, raportata de majoritatea bancilor din piata, Cercel o pune pe seama procesului de curatare a bilanturilor, pentru ca daca ar exclude creditele scoase in afara bilantului, nereflectate in statisticile bancii centrale, evolutia creditului ar fi una pozitiva.

In plus, zona IMM-urilor, unde s-a concentrat si grosul operatiunilor de curatare a bilanturilor, a fost la nivel agregat in suferinta, desi sunt si exemple de banci care au iesit din trend, pentru ca nu au avut mostenirea de dinaintea crizei.

O alta justificare a cresterilor modeste pe zona corporate tine si de ponderea importanta a companiilor multinationale in economia Romaniei, acestea fiind in general bogate in lichiditati si au putut gasi in toti acesti ani resurse interne de finantare, fie prin cash flow-urile operationale, fie bazandu-se pe imprumuturile de la companiile mama.

„Companiile multinationale continua sa se imprumute si de la bancile din Romania; mai sunt si marile companii locale care au proiecte de investitii, din energie, telecom, food-processing", a punctat Cercel.

Recuperarea de provizioane poate sa mai dureze pana in 2019

„Pe ansamblul sistemului bancar continuam in mod accelerat procesul de convergenta cu ratele de NPL (neperformanta) din Europa. Ajustarea principala se face pe non-retail. Ne asteptam ca pe ansamblul sistemului bancar rata globala de NPL sa scada sub 5% la sfarsitul anului", anticipeaza directorul BRD.

Potrivit lui Cercel, sistemului bancar romanesc a reusit performanta de a reduce in foarte scurt timp rata creditelor neperformante de peste 3 ori. In ultimul an, de exemplu, ajustarea a continuat si, pe definitia ABE, expunerile neperformante s-au redus cu 50%, de la 9,62% in decembrie 2016 la 6,40% la final de 2017.

Pe zona de non-retail, BRD a avut reluari de provizioane si un cost al riscului negativ, iar oficialii bancii asteapta sa se mentina si in continuare aceasta evolutie.

„Rata de neperformanta la creditele acordate companiilor mari in perioada crizei a fost mica, in BRD, dar si pe ansamblul sistemului. A ramas intr-o zona de low single digit. Continua sa scada chiar si nu vedem noi acumulari de neperformante pe aceasta zona”, subliniaza Claudiu Cercel.

La finalul trimestrului 3, in Europa, rata creditelor neperformante coborase la 5,15%.

Totusi, el mentioneaza ca "putem inca asista la reduceri de provizioane, mai ales in 2018, si marginal in 2019, in special pe zona de non-retail, avand in vedere ritmul inalt de crestere al economiei si evolutiile valorilor activelor constituite ca si colateral".

Incotro se indreapta economia dupa o crestere de 7% pe an?

Directorul BRD ia in calcul faptul ca economia Romaniei ar putea sa nu mai repete procentul de crestere de anul trecut, de 7%, dar este optimist ca PIB va creste "inca un numar de ani cu 4-5%".

„E greu sa ne dam seama daca suntem la jumatatea cliclului economic. Crestem insa de circa 7 ani, 2018 urmand sa fie al optulea. Dar venim dupa o contractie severa la nivel mondial si foarte severa la un anumit moment in Romania. Mai degraba suntem intr-o faza de intoarcere la potentialul real de crestere al economiei. De la 6-7% ritm de crestere actual este realist ne asteptam la o stabilizare la 3-4%”, avertizeaza Cercel.

Presupunand ca economia va ateriza spre rate de crestere apropiate de potential, impactul se va resimti mai degraba pe zona consumului, care nu poate continua la nesfarsit cu ritmuri de crestere de 2 cifre.

„O parte din consum vine si din zona de white goods si brown goods (bunuri durabile), care nu sunt achizitionate recurent. Pe partea de credite imobiliare, cererea poate continua la parametri ridicati, avand in vedere stocul relativ invechit si faptul ca romanii dispun de unele dintre cele mai mici suprafete de locuit din Europa. Exista cerere potentiala destul de mare pentru achizitia de locuinte”, spune directorul general adjunct al BRD.

Unde ar putea ajunge ROBOR la sfarsit de an?

Cercel a mai explicat ca, in pofida cresterii accelerate a indicelui ROBOR, dobanzile raman la un nivel istoric foarte jos in Romania.

„Chiar daca dobanda s-ar apropia de nivelul previzionat al inflatiei, de 3% pentru finalul anului, semnificativ mai mult fata de unde eram acum un an si jumatate, capacitatea de a sustine serviciul datoriilor ar ramane la parametri rezonabili ca urmare a cresterilor salariale”, subliniaza Cercel.

Economistii BRD se asteapta la un varf al inflatiei in luna mai, spre 5%, pentru ca pe final de 2018 inflatia anuala sa se intoarca spre 3%.

„Daca dobanda de politica monetara ajunge undeva la 3% la sfarsitul anului, ROBOR poate ramane sub 3%. Asta ar insemna o medie anuala a ROBOR undeva in zona lui 2,50%”, concluzioneaza Cercel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri