22 Martie 2018

BNR publica in premiera sondajul privind riscurile sistemice! Care sunt principalele riscuri identificate de banci?



Cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar si cresterea accelerata a creditarii populatiei reprezinta doua din cele sase riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa sectorului bancar autohton, identificate de bancile din Romania. Banca Nationala a Romaniei a publicat, pentru prima data, sondajul trimestrial privind riscurile sistemice, la care participa primele 12 banci locale dupa valoarea activelor.

Conform sondajului realizat in ultimul trimestru al anului trecut, cele mai mari institutii de credit din Romania au identificat sase riscuri ridicate si doua moderate, similar rezultatelor exercitiului anterior (septembrie 2017).

“Primele trei riscuri cu potential sistemic ridicat la adresa sectorului bancar autohton se mentin aceleasi cu cele de la evaluarea precedenta: cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar, cu implicatii asupra solvabilitatii sectorului bancar; riscul de crestere a costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/ sau a deprecierii monedei nationale cu efecte negative asupra capacitatii de plata a debitorilor, in special a populatiei si IMM si riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente in contextul evolutiilor externe si/sau interne. Se remarca o crestere a impactului in cazul materializarii riscurilor legate de cresterea costului finantarii si de deteriorarea increderii investitorilor in economiile emergente”, se subliniaza in documentul citat.

Riscul asociat inovatiei financiare si provocarilor la adresa securitatii cibernetice se mentine drept cel de-al patrulea risc sistemic ridicat, similar execitiului anterior si este in continuare considerat de banci ca fiind un risc dificil de gestionat.

Evolutia pietei imobiliare, risc ridicat

Ultimele doua riscuri sistemice ridicate au fost considerate de institutiile de credit ca fiind riscul asociat evolutiilor din piata imobiliara rezidentiala si riscul provenind din cresterea accelerata a creditarii populatiei.

Totodata, bancile au incadrat in categoria riscuri sistemice moderate riscul de mentinere a unei evolutii modeste a activitatii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare si riscul de intensificare a legaturii dintre sectorul bancar si sectorul public. Acestea s-au mentinut relativ neschimbate comparativ cu exercitiul anterior.

“Elaborarea unui chestionar periodic care sa contina informatii privind evaluarea institutiilor de credit cu privire la riscurile cu potential sistemic este menita sa asigure o mai buna intelegere a evolutiilor care pot avea un impact la adresa stabilitatii financiare. (...) Sondajul este efectuat periodic de BNR, pe baza unui chestionar care este transmis celor mai importante institutii de credit. Acestea detineau circa 86 la suta din activele totale ale sectorului bancar in luna noiembrie 2017. Sondajul este realizat trimestrial, in lunile ianuarie, aprilie, iulie, octombrie si este adresat persoanelor cu atributii de conducere din cadrul departamentelor de administrare a riscului ale institutiilor de credit participante”, se subliniaza in comunicat.



Citeste si