Banca Transilvania a contractat un credit subordonat de 60 milioane euro, de la cinci institutii financiare internationale, pentru finantarea creditelor acordate populatiei si firmelor mici si mijlocii, a anuntat banca.
Banca Transilvania a obtinut imprumuturi de la DEG (Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft mbH), European Fund for Southeast Europe (EFSE), International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, Netherlands Development Finance Company (FMO) si de la actionarul sau, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Cele cinci institutii au format un "club deal", in care pozitiile acestora de creditori sunt egale, iar termenii si conditiile contractelor sunt similare. Fiecare din cele cinci institutii va acorda Bancii Transilvania cate un credit de 12 milioane euro sub forma unor imprumuturi subordonate.

Banca nu a dezvaluit detaliile financiare, legate de costurile creditarii. Reprezentantii bancilor au mentionat ca imprumutul nu a fost subventionat, ci a fost acordat la pretul pietei, pentru ca au considerat important ca banca romaneasca sa isi poata permite sa plateasca un asemenea pret."Creditul este acordat pentru sapte ani, timp in care Banca Transilvania va plati doar dobanzile, iar rambursarea propriuzisa a creditului va ajunge la scadenta abia peste sapte ani", a eplicat directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau.

"Acesti bani nu au o destinatie specifica pentru ca reprezinta capital de rangul II, dar intentionam sa ii folosim pentru extinderea activitatii de creditare a populatiei si a intreprinderilor mici si mijlocii", a spus directorul general al Bancii Transilvania, Robert C. Rekkers.

"Astfel, acesti bani sunt considerati drept capital si ii putem multiplica de circa opt ori prin acordarea de credite. Capitalul propriu al bancii va creste astfel cu aproape 500 milioane euro. Noi am luat banii astia in primul rand pentru capital si am cautat sa facem rost de ei din alta parte decat de la actionari pentru ca astfel, castigul actionarilor sa nu fie afectat, iar rentabilitatea capitalului propriu (ROE) sa creasca", a explicat Patrahau.

"Banca centrala ne cere sa avem o solvabilitate de 12% pentru a indeplini cerintele Basel I. Aceasta inseamna ca din fiecare credit pe care il acordam, trebuie sa avem 12% din capitaluri proprii. Cu alte cuvinte putem acorda credite de circa opt ori valoarea capitalului propriu", a explicat Patrahau.

Creditul se inscrie intr-un program extins de finantare destinat sustinerii cresterii substantiale a Bancii Transilvania si implementarii unor ample proiecte de dezvoltare. Acest credit international vine dupa majorarea recenta a capitalului bancii cu 35 milioane euro, crestere realizata in principal prin contributia actionarilor locali ai bancii. BERD, care detine 15% din capitalul social al bancii, a contribuit, de asemenea, la majorarea capitalului social al Bancii Transilvania.

Banca Transilvania are 320 unitati, iar conducerea bancii vrea sa mai lanseze inca 20 unitati pana la sfarsitul acestui an, a mai spus Rekkers.

Banca se afla pe pozitia a cincea in clasamentul bancilor din Romania, cu active de 6,81 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri