Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat sa diminueze cotele de contributie a firmelor de asigurare la Fondul de Garantare pentru anul 2007, de la 0,5% la 0,3% pentru asigurarile de viata si de la 1% la 0,8% pentru asigurarile generale. Procentele se refera la volumul de prime brute incasate din activitatea de asigurare directa.

"Pe fondul intaririi capacitatii Comisiei de a supraveghea prudential activitatea societatilor de asigurare, dar si a dezvoltarii continue a pietei, consideram ca decizia de a diminua aceste cote este una fireasca. in plus, capacitatea financiara a societatilor de asigurare s-a consolidat si apreciem ca probabilitatea de a se ajunge in situatia in care sa fie necesara accesarea Fondului de Garantare s-a diminuat", a declarat, citat de NewsIn, presedintele CSA, Angela Toncescu.

"Datorita contributiilor aduse pana acum, Fondul de Garantare isi poate exercita rolul de protector atat al asiguratilor, precum si al tertelor persoane pagubite, in cazul in care un asigurator este declarat in stare de insolventa, aceasta situatie neputand fi niciodata exclusa intr-o economie de piata", a mai spus presedintele CSA.

Fondul de Garantare privind asigurarile si reasigurarile in Romania este destinat protejarii asiguratilor, beneficiarilor asigurarii, precum si tertelor persoane pagubite, in cazul in care societatea asiguratoare se afla in stare de insolvabilitate. Fondul se constituie prin contributia tuturor asiguratorilor, fiind administrat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prin Departamentul Fond de Garantare, parte integranta in structura organizatorica a Comisiei.

Pentru exercitiul financiar 2006, cotele procentuale pentru contributia asiguratorilor la Fondul de garantare au fost de 0,5% pentru asigurarile de viata si de 1% pentru asigurarile generale, aplicate asupra volumului de prime brute incasate din activitatea de asigurare directa.

Volumul primelor brute subscrise aferente contractelor de asigurare incheiate in perioada 1 ianuarie 30 septembrie 2006 a fost de 4,25 miliarde lei (circa 1,20 miliarde euro ), potrivit CSA. Din acest total, primele brute subscrise aferente contractelor de asigurari generale s-au cifrat la 3,43 miliarde lei, in timp ce asigurarile de viata au generat prime subscrise in suma de 811,29 milioane lei.

Primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005. in cazul categoriei de asigurari generale, acest procent este de 102%, iar in cazul asigurarilor de viata, de 78%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri