Riscul legislativ este mult prea mare in momentul de fata pe piata de capital din Romania, iar legislatia in domeniu este mult mai restrictiva decat directivele Uniunii Europene, potrivit presedintelui societatii de administrare a investitiilor Certinvest, Eugen Voicu.

"Nu exista la nivelul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o atitudine coerenta si pragmatica", a afirmat Eugen Voicu, citat de NewsIn Potrivit acestuia, pe piata fondurilor mutuale, dupa evenimentele negative care s-au produs in ultimii 11 ani in principal din cauza ca autoritatea de reglementare nu si-a facut datoria, s-a trecut in extrema cealalta si s-au adoptat legi mult mai restictive, care franeaza dezvoltarea pietei de capital romanesti, considera presedintele Certinvest. Practic, au aparut mai putine instrumente noi de tranzactionare pe piata de capital romaneasca, ceea ce presupune riscuri mult mai mari pentru investitorii la bursa si in fondurile mutuale.

"Piata obligatiunilor din Romania este in crestere, dar nu acopera necesitatile investitorilor prezenti la Bursa de Valori Bucuresti", a mai declarat Eugen Voicu. Potrivit acestuia, volumele de tranzactionare pentru obligatiuni sunt inca reduse din cauza ca investitorii nu au la dispozitie instrumente din aceeasi categorie care sa le ofere randamente mai mari.

Predictibilitatea legislatiei pe piata de capital, in special cea secundara, si o relatie mai puternica intre autoritatea de reglementare si operatorii de piata, ar putea reduce impactul negativ pe care o serie de masuri legislative le-ar avea asupra industriei fondurilor de investitii si a pietei de capital, sustine presedintele Certinvest. "Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, vor aparea si fonduri mutuale straine in Romania, atrase de randamentele investitiilor care sunt destul de bune, chiar daca piata romaneasca este destul de mica si de riscanta", spune Eugen Voicu.

In opinia sa, chiar daca ratingul de tara al Romaniei nu este suficient de mare, investitiile in Romania vor fi rasplatite cu randamente mari, pe masura ce vor aparea noi instrumente de tranzactionare. "Din 2007, vor aparea si in Romania produse noi pentru investitori, printre care fondurile garantate, plasamentele alternative si investitiile structurate, care vor da posibilitatea investitorilor sa isi reduca riscurile prin diversificarea plasamentelor", a mai spus presedintele Certinvest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri