Mihail Ion: Piata de capital romaneasca amplifica riscurile pentru investitori

Piata de capital din Romania amplifica riscurile pe care si le asuma investitorii si ofera destul de putine variante pentru diversificarea plasamentelor, a declarat, joi, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management, Mihail Ion

Majoritatea riscurilor sunt legate de stadiul incipient de dezvoltare a pietei de capital. "L ichiditatea Bursei de Valori Bucuresti este, in continuare, destul de scazuta, iar valoarea medie a tranzactiilor zilnice nu depaseste 10 milioane euro, un nivel destul de redus comparativ cu alte piete bursiere din regiune", considera Mihail Ion. De asemenea, numarul relativ redus al emitentilor cu lichiditate corespunzatoare si indicele bursier BET, limitat prin structura, reprezinta alti doi factori de risc.

"Volatilitatea ridicata a operatiunilor de la Bursa, specifica unei piete emergente, este un alt factor de risc ce se datoreaza deviatiilor comportamentale ale investitorilor prezenti pe piata de capital", spune presedintele Raiffeisen Asset Management.

In categoria factorilor de risc este inclusa si lipsa acuta de instrumente cu venit fix, inclusiv obligatiuni corporative si ipotecare, a instrumentelor financiare derivate pentru anumite active suport si posibilitatile reduse de hedging (acoperire a riscurilor) pe piata derivativelor, a explicat Mihail Ion.

"Nu in ultimul rand, sunt riscuri generate de instabilitatea cadrului legislativ din Romania, dar exista si deficiente de comunicare a informatiilor catre piata", a mai spus presedintele Raiffeisen Asset Management.

Pentru a reduce riscurile de pe piata de capital din Romania, specialistii Raiffeisen Asset management recomanda o combinatie intre investitiile in actiuni listate pe piata locala si cele in piete bursiere internationale cu lichiditate mult mai mare.

De asemenea, fondurile mutuale diversificate, orientate preponderent spre actiuni sau obligatiuni, pot fi o solutie pentru reducerea riscurilor de investitii, in conditiile unui management activ de portofoliu. "Nu in ultimul rand, pentru limitarea expunerii la riscul valutar se poate apela la operatiunile de hedging si aici mizam pe aprecierea leului in perioada urmatoare, estimata de majoritatea analistilor financiari, pentru a obtine un randament cat mai ridicat al investitiilor", a mai spus Mihail Ion.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Setari Cookie-uri