Actionarii Asirom, companie controlata de omul de afaceri Ioan Niculae prin intermediul InterAgro, urmeaza sa dezbata in adunarea generala extraordinara a actionarilor acceptarea prin transfer a portofoliului de contracte de asigurare, a rezervelor tehnice aferente si a activelor care acopera rezervele tehnice, de la S.C. Asirom-Concordia S.A. catre S.C. Asigurarea Romaneasca Asirom S.A., la data si in baza deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), se spune intr-un comunicat al Asirom, remis bursei electronice Rasdaq. Adunarea actionarilor Asirom a fost convocata de Consiliul de Administratie al companiei pentru data de 14 decembrie 2006, conform NewsIn.
Societatea Asirom-Concordia este controlata, in proportie de 98,8%, de catre Asirom si ofera produse de pensii private si asigurari pentru calatorii in strainatate. Asirom-Concordia este fosta Casa de Pensii Concordia Romana (CPCR), achizitionata de Asirom in 2003. Societatea a inregistrat, in 2005, un profit net de 390.478 lei si venituri totale de 1,58 milioane lei.
La sfarsitul lunii septembrie, Broadhurst Investments Ltd, unul din actionarii semnificativi ai Asirom, a avertizat ca ii va da in judecata pe administratorii Asirom, pentru pagubirea companiei la preluarea casei de pensii Concordia, gest pe care presedintele Interagro, actionar majoritar al Asirom, Ioan Niculae, l-a comentat ca fiind un atac impotriva Asirom.
Broadhurst, care este actionar semnificativ al Asirom, cere diferenta dintre ceea ce compania numeste "pretul corect" al Concordiei si banii dati de Asirom la achizitionarea, in 2003, a Casei de Pensii Concordia Romana. in plus, Broadhust considera ca administratorii au platit pe actiunile preluate de la Concordia un pret mult mai mic decat cel inregistrat in contabilitate, si solicita, si in acest caz, ca diferenta de bani sa intre in conturile Asirom.
In convocarea la conciliere, Broadhurst Investments cerea "repararea, in solidar cu ceilalti membrii ai consiliului de administratie al Asirom, a prejudiciului adus societatii prin negocierea unui pret exagerat de mare la preluarea Casei de Pensii Concordia Romana la data de 24 aprilie 2003", potrivit unui comunicat al Broadhurst din data de 12 septembrie. Valoarea la care s-a efectuat preluarea a fost de 5,87 milioane lei, plus dobanda legala la zi. "Pretul platit a fost de 8,3 ori mai mare decat activul net al societatii preluate", se mai mentiona in comunicat.
"Pretentiile formulate de Broadhurst sunt nefondate si se inscriu in ansamblul demersurilor initiate de ei impotriva Asirom si a organelor societare ale acesteia, demersuri care au drept scop vanzarea cat mai scumpa a actiunilor Broadhurst", a declarat, in replica, pentru NewsIn, presedintele Interagro, actionarul majoritar al Asirom, Ioan Niculae.
"Achizitionarea Casei de Pensii Private Concordia Romana SA a fost necesara si oportuna, iar Asirom nu a fost prejudiciata prin actele juridice privitoare la preluarea acesteia", a declarat Ioan Niculae. "Pentru indeplinirea formalitatilor privind achizitia pachetului de actiuni, Asirom a solicitat si a obtinut avizele necesare, inclusiv acordul CSA.
Societatea achizitionata a obtinut in fiecare an profit. Decizia privind achizitionarea societatii Casa de Pensii Private Concordia Romana a fost corecta si a avut ca efect realizarea de avantaje economice pentru Asirom, fara a produce prejudicii societatii achizitoare", a mai spus, atunci, Niculae.
Actionarii Asirom sunt: Interagro Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae (50%), Broadhurst Investments (14,93%), QVT Fund LP (12,23%), AVAS (6,38%), alte persoane fizice si juridice (16,46%).
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: