Agentia internationala de evaluare a riscurilor financiare Fitch a marit ratingul imprumuturilor pe termen lung ale Bancpost de la "BBB+" la "A-", cel de sprijin de la "2" la "1" si a atribuit o perspectiva stabila ratingurilor, a anuntat Fitch, informeaza NewsIn. Ratingul atribuit imprumuturilor pe termen scurt a fost mentinut la "F2", iar cel individual la "D".

Agentia de evaluare a riscurilor financiare Fitch a marit, tot luni, ratingul atribuit imprumuturilor pe termen lung al EFG Eurobank Ergasias, actionarul majoritar al Bancpost, de la "A-" de la "A" si cel atasat creditelor pe termen scurt de la "F2" la "F1", a anuntat, luni, Fitch. Agentia de rating a mai marit "nota" individuala a bancii elene la "B" de la "B/C" si a mentinut ratingul de sprijin la "2". in urma acestor mariri de "note", perspectiva atribuita ratingurilor este stabila.

Marirea ratingurilor Bancpost a fost efectul revizuirii pozitive a actionarului majoritar al bancii romane, EFG Eurobank, care detine 77,56% din actiunile bancii romanesti, a anuntat agentia. "Ratingurile pe termen lung, pe termen scurt si de sprijin reflecta potentialul extrem de mare de sprijin potentia pe care il poate astepta de la Eurobank EFG", se spune intr-un comunicat al agentiei.

Analistii agentiei sunt de parere ca banca are o slabiciune in ceea ce priveste profitabilitatea si calitatea activelor, lucru aratat de ratingul individual de "D". Calitatea activelor s-ar putea deteriora datorita cresterii rapide a imprumuturilor si a dependentei de finantare de la terti. Cu toate acestea, riscurile sunt aduse pe un fagas normal de de o lichiditate adecvata si de o retea in crestere.

"Banca a trecut printr-un proces de restructurare major, in urma achizitionarii, in 2003, de catre Eurobank a pachetului majoritar de actiuni, proces ce a inclus implementarea unui sistem centralizat de IT, o gestionare a retelei si o imbunatatire a riscurilor atasate procedurilor de management", se spune in comunicatul Fitch.

"Profitabilitatea s-a deteriorat in 2005, mai ales datorita costurilor ridicate in ceea ce priveste forta de munca si reducerea marjelor de profit, avand in vedere concurenta in crestere din sectorul bancar", au declarat in comunicat analistii Fitch.

Profitabilitatea din primul semestru al acestui an s-a imbunatatit, in mare parte, datorita cresterii veniturilor obtinute din alte surse decat din depozite. "Fitch este ingrijorata ca marirea ritmului de crestere al imprumuturilor si al imprumuturilor exprimate in moneda straina ar crea probleme calitatii activelor. Acestea sunt partial balansate de procedurile de gestionare a riscurilor, aparute in urma achizitiei de catre Eurobank EFG", au mai declarat analistii.

Actionarii au continuat injectiile de capital in 2005. Mai multe injectii de capital sunt necesare daca banca ar trebui sa-si sustina planul de crestere si sa devina mai competitiva.

Bancpost avea, la sfarsitul primelor noua luni din 2006, active de 6,6 miliarde lei si se afla pe locul sapte pe piata bancara romaneasca, in crestere cu o pozitie fata de primele sase luni ale acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri