Romania ofera, alaturi de state precum Rusia sau Ucraina, cele mai bune oportunitati de crestere in sectoarele fondurilor mutuale si asigurarilor, intr-un clasament al oportunitatilor oferite de statele sud-europene sau din fosta Uniune Sovietica, a relevat un studiu citat de agentia slovena STA si preluat de NewsIn.

Sectoarele financiare care se dezvolta rapid, ale economiilor emergente din sudul Europei si din foste state ale Uniunii Sovietice, ofera ample oportunitati pentru companiile slovene sau din Uniunea Europeana, au mai apreciat realizatorii acestei cercetari.

Studiul a fost efectuat de un grup de studenti de la Facultatea de Studii Economice din Ljubljana, sub indrumarea profesorului universitar Dusan Mramor, un fost ministru de finante si a fost prezentat saptamana trecuta, la o conferinta despre dezvoltarea sectorului financiar in cadrul economiilor emergente.

Potrivit studiului, statele din aceasta regiune vor oferi oportunitati de crestere economica similare celor din noile state UE, in cazul in care urmeaza calea sociala si economica pe care tarile aderate la UE in 2004 au deschis-o.

Mramor a declarat ca rezultatele sugereaza existenta unor oportunitati pe aceste piete, pe care companiile slovene au esuat, pana in prezent, sa investeasca. Cu toate ca investitorii sloveni s-au implicat pe piata de capital sau a fondurilor mutuale, acestia au intampinat probleme serioase in patrunderea pe pietele bancare sau de asigurari.

Potrivit lui Mramor, acest lucru este din cauza lipsei de capital adecvat, iar companiile ar trebui, prin urmare, sa-si adune resursele. Studiul mai arata ca sectorul imprumuturilor pentru companii sau initiative private, dar si investitiile bancare vor creste intr-un ritm mai alert decat in UE, in cazul in care economiile emergente urmeaza calea deschisa de noii membri UE.

Rusia este descrisa, in cadrul aceluiasi studiu, drept cea mai atractiva economie, deoarece dispune de cea mai dezvoltata piata bancara si ofera o serie de oportunitati, in ciuda dominatiei exercitate de bancile de pe piata interna. Rusia este urmata, in clasament, de Serbia, Ucraina si Kazahstan, in timp ce Croatia, unde piata este saturata si Moldova, care a ramas in urma in implementarea reformelor economice, sunt percepute drept cele mai putin atractive destinatii.

Potrivit studiului citat de STA, veniturile din fonduri mutuale sunt peste medie in toate statele din regiune, cu exceptia Bosniei-Hertegovine, a Macedoniei si a Moldovei. Romania si Ucraina sunt considerate potentiale mine de aur in acest domeniu, mai scrie agentia slovena.

Cresteri economice solide au fost estimate si in sectorul asigurarilor, in care Romania, Rusia si Kazahstan sunt, de asemenea, cel mai bine cotate.

Conferinta de afaceri Portoroz, organizata de cotidianul economic Finance, a ajuns la a opta editie. La aceasta au participat peste o suta de oameni politici si de afaceri din Ue si din economiile emergente. Editia din acest an s-a concentrat in jurul discutiilor despre Rusia, Ucraina, Kazahstan si Kosovo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri