Emisiunea de obligatiuni lansata de Banca Comerciala Romana (BCR) a fost suprasubscrisa, banca atragand 242,8 milioane lei (69,181 milioane euro) in cadrul unei oferte derulate, in perioada 8-21 noiembrie, pe piata interna de capital prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti.
In cursul perioadei de subscriere, investitorii au achizitionat 2.428.278 obligatiuni, gradul de suprasubscriere fiind de 21,41%. Din totalul obligatiunilor subscrise 98,73% din obligatiuni au fost subscrise de investitorii mari iar 1,27% din obligatiuni de investitorii retail.

Conform prevederilor prospectului de oferta publica aprobat de CNVM prin Decizia nr. 3292/26.10.2006, Emitentul a hotarat suplimentarea numarului de obligatiuni oferite, pana la concurenta numarului de obligatiuni subscrise.

Consideram emisiunea un succes, inclusiv pentru ca a introdus in piata un produs de care aceasta are nevoie si pentru ca a stabilit un standard din punctul de vedere al maturitatii, volumului, lichiditatii, precum si al costurilor si dobanzilor. Cred ca va fi foarte greu ca o alta banca romaneasca sa atraga, in perioada imediat urmatoare, o astfel de finantare cu dobanda anuala fixa de 7,25% si fara alte comisioane. In acelasi timp, sunt surprins de faptul ca multe dintre fondurile de investitii si societatile de brokeraj, care au solicitat in permanenta instrumente noi de plasament si instrumente cu venit fix, nu au reusit sa vanda in volume semnificative nici catre investitorii institutionali prezenti pe piata romaneasca si nici celor individuali. Si din acest punct de vedere, consideram ca am realizat o tranzactie de succes care, in mod normal, ar trebui sa contribuie efectiv la dezvoltarea Bursei de Valori Bucuresti si, in general, a pietei de capital din Romania'', a declarat Dan Bunea, vicepresedinte executiv al BCR, intr-un comunicat al bancii.

Din punct de vedere al distributiei dupa tipul investitorilor un procentaj de 98,63% au fost subscrise de catre investitori persoane juridice in timp ce 1,37% au fost subscrise de investitori persoane fizice.

Din punct de vedere al tipului de investitori, 56,9% din volumul subscrierii a fost realizat de catre societati bancare rezidente si nerezidente, 32,9% din volumul subscrierii a fost realizat de catre societatile de asigurari, iar 5,6% de catre fonduri de investitii. Oferta a generat interes ridicat in randul investitorilor nerezidenti care au subscris aproximativ 2/3 (66,46%) din totalul obligatiunilor.

''Urmeaza sa analizam in detaliu experienta obtinuta in urma realizarii acestei emisiuni dar avand in vedere costurile extrem de ridicate ale pietei de capital din Romania, precum si ceea ce ar putea sa insemne o oarecare lipsa de interes a operatorilor locali ori o lipsa de performanta a capacitatilor de vanzare ale acestora este foarte probabil ca vom continua sa structuram si sa emitem astfel de instrumente de plasament, urmand insa ca emiterea sa o facem pe piata internationala'' a precizat Bunea.

Principalele elemente caracteristice ale emisiunii de obligatiuni sunt valoarea nominala a unei obligatiuni, care este de 100 lei, dobanda fixa, de 7,25% pe an, platibila semestrial si maturitate de 3 ani. Intermediarul acestei emisiuni este BCR Securities. BCR intentioneaza listarea acestor obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti.

BCR, membra a Grupului Erste Bank, este o banca universala fiind cea mai importanta institutie bancara din Romania si gestionand active de peste 11 miliarde de EUR. Banca pune la dispozitia clientilor servicii de Internet banking si e-commerce, emite 21 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM peste 1.200 si aproape 9.200 de POS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri