Transelectrica va lista pe bursa, incepand din toamna anului 2007, un pachet de 5% din actiuni, destinate celor deposedati abuziv in timpul comunismului, a declarat directorul Directiei Piete de Capital din Transelectrica, Razvan Purdila.
"Acest demers face parte din pevederile legii 10/2001, privind compensarea fostilor proprietari deposedati abuziv in timpul comunismului. Pretul mediu pentru o actiune a Transelectrica dupa sase luni de listare la bursa va deveni pretul de referinta cu care titlurile de valoare emise pentru fostii proprietari se vor transforma in actiuni.", a precizat Razvan Purdila.

Potrivit acestuia, pachetul de 5% va fi alocat din totalul de 76,5% din actiunile detinute de Ministerul Economiei si Comomertului (MEC) la Transelectrica. Purdila a explicat ca titularii acestor actiuni vor incepe sa-si exercite drepturile in februarie 2007, insa nu au voie sa le vanda in mai putin de sase luni, cand le vor putea vinde doar pe bursa.

La randul sau, directorul general al Transelectrica, Stelian Gal, a afirmat ca in 2007 vor fi alocate 141 de milioane de euro pentru modernizarea statiilor de transformare si pentru interconectarea retelei electrice din Romania cu cele ale altor state. El a amintit, cu aceasta ocazie, proiectele de interconectare cu Ungaria, Serbia si Turcia.

Directorul Transelectrica a declarat pentru NewsIn, ca va discuta cu reprezentantii firmei de transport al electricitatii din Turcia detaliile privind studiul de fezabilitate necesar realizarii cablului submarin intre cele doua state.

"Zilele acestea vor veni la Bucuresti reprezentanti ai companiei TEIAS (societatea de transport al electricitatii din Turcia, n.r.) si vom pune la punct detaliile referitoare la semnarea unui memorandum privind demararea studiului de fezabilitate in ceea ce priveste realizarea cablului submarin de interconectare intre Romania si Turcia. Reprezentantii TEIAS vor fi insotiti de un investitor privat din Turcia, intrucat ei nu au voie sa faca investitii in afara granitelor statului lor", a precizat directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.

Potrivit acestuia, in cadrul studiului de fezabilitate vor fi prevazute detalii rezultate din masuratori si scanari ale fundului marii, apoi va fi stabilit si traseul cablului. Gal a mai afirmat ca studiul de fezabilitate se preconizeaza a fi finalizat in cursul anului 2007, urmand ca intregul proiect sa fie gata in 2009.

"Momentan suntem la sfarsitul primei faze, respectiv am terminat studiul de oportunitate, care este un act agreat de ambele state si urmeaza sa fie semnat, in perioada urmatoare, intai de partea turca, apoi de cea romana", a mai spus Stelian Gal.

Ministrul economiei si comertului, Codrut seres declara, in a doua parte a lunii aprilie a acestui an, ca, dupa finalizarea studiului de fezabilitate asupra cablului submarin, Romania si Turcia vor da un anunt international de atragere a investitorilor interesati de acest proiect. Potrivit lui Seres, cablul va fi construit in maximum doi ani.

Costurile de constructie a cablului sunt estimate la 400 milioane de euro. Sistemele energetice romanesc si turcesc vor fi interconectate prin statiile de la Constanta si Pasakoy cu ajutorul unui cablu submarin, capacitatea de transport fiind de 600 MW.

Potrivit declaratiilor lui Stelian Gal din aceasta primavara, studiul de oportunitate cuprinde sase scenarii prin care cele doua tari se pot, pe de o parte, aproviziona cu electricitate si, pe de alta, pot livra energie in Europa de Sud-Est.

Prin cablul subteran ce va uni Romania de Turcia se va putea transporta energie electrica intre Rusia, Ucraina, Moldova, Romania si Turcia. Alte variante cuprind transportul de electricitate intre Turcia, Romania, Polonia, Serbia si Ungaria. Potrivit lui Gal, studiul de fezabilitate urmeaza sa stabileasca si alte posibilitati de trasport al energiei intre statele europene.

Seres explicase ca Suedia s-a oferit sa acorde Romaniei si Turciei un imprumut nerambursabil care trebuie sa acopere jumatate din cheltuielile pe care cele doua tari ar trebui sa le faca pentru intocmirea studiului de fezabilitate. "O sa merg in Suedia si o sa discut ce ar presupune acest acord. Daca Suedia acopera 50%, restul ar trebui sa revina in parti egale Romaniei si Turciei", declarase ministrul. Oficialul MEC mai afirma ca intentioneaza sa atraga cat mai multi investitori pentru constructia acestui cablu si ca deocamdata costurile sunt estimate la 400 milioane euro.

Sistemele energetice romanesc si turcesc vor fi interconectate prin statiile de la Constanta si Pasakoy cu ajutorul unui cablu submarin. Capacitatea cablului va fi de 600 MW, costurile totale ridicandu-se la cateva sute de milioane de euro. Suma totala necesara realizarii proiectului va fi acoperita de cele doua state, in cote aproximativ egale, fiecarei tari revenindu-i constructia statiei de conversie de pe teritoriul sau si a portiunii de cablu care va tranzita platforma continentala. Finantarea proiectului va fi asigurata prin credite cu garantii guvernamentale, fonduri structurale acordate de Uniunea Europeana si imprumuturi bancare. Proiectul a fost initiat in urma cu cativa ani, bazandu-se pe un memorandum de intelegere incheiat intre autoritatile celor doua state in aprilie 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri