Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat aprobarea planurilor de redresare financiara propuse de companiile de asigurari Asiban si Asirom si inchiderea procedurilor de redresare financiara, dispuse la cele doua societati
"In cazul Asirom, din analiza documentelor transmise de societate, ulterior emiterii deciziei de deschidere a procedurii s-a constatat ca indicatorii financiari se incadreaza in limitele prevazute de legislatia in vigoare, iar masurile asumate de catre societate sunt de natura sa consolideze situatia financiara a acesteia", se afirma intr-un comunicat al CSA.

"Hotararea CSA referitoare la Asiban a fost luata ca urmare a constatarii faptului ca prin majorarea capitalului social indicatorii financiari ai societatii, incluzand marja de solvabilitate disponibila, au reintrat in limitele prudentiale prevazute de legislatia in vigoare, motiv pentru care nu se mai justifica continuarea procedurii de redresare financiara pe baza de plan", se mai spune in comunicat.

"Piata asigurarilor din Romania nu trece printr-o criza si afirmam acest lucru cu certitudine. Este rolul si obligatia legala a CSA sa supravegheze prudential toate societatile din piata, ceea ce inseamna o atenta monitorizare a fiecareia dintre acestea", se spune in finalul comunicatului CSA.

Conducerea societatii de asigurari Asirom a contestat marti decizia CSA, de impunere a procedurii de redresare financiara a societatii, iar actionarii minoritari ai Asirom, printre care Broadhurst Investments au acuzat conducerea Asirom de incompetenta si rea-credinta.

"In Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr.933/17.11.2006, a fost publicata Decizia nr.114.132/06.11.2006, a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara, pe baza de plan de redresare financiara, la Asirom", se spunea intr-un comunicat al Asirom, remis marti bursei electronice Rasdaq si semnat de directorul general al Asirom, Boris Schneider.

"Masura a fost dispusa datorita faptului ca Asirom nu a transmis in termen situatiile si documentele solicitate de entitatea de supraveghere. [] Desi in cursul anului 2006, Asirom s-a confruntat cu probleme deosebite, cauzate de achitarea catre bugetul de stat a unor diferente de taxe si impozite in cuantum de 23 milioane lei, precum si de cresterea valorii despagubirilor achitate asiguratilor si/sau persoanelor pagubite (efectuand plati zilnice de aproximatv 1,6 milioane lei), consideram ca nu exista motive reale pentru a pune in discutie soliditatea financiara a societatii. Asirom a contestat, inclusiv pe cale judecatoreasca, rezultatele controlului fiscal urmand ca instanta sa se pronunte asupra legalitatii si temeiniciei actului de control fiscal", se mai arata in comunicatul Asirom.

In replica, reprezentantul unuia dintre actionarii minoritari ai Asirom, Broadhurst Investments Limited, Dan Barbulescu, a declarat pentru NewsIn, ca decizia CSA este justificata si ca solvabilitatea societatii a scazut sub limita legala admisa. "S-a ajuns la aceasta scadere a marjei de solvabilitate a Asirom in urma plasamentelor prejudiciabile facute de Asirom in companiile grupului Interagro, cum ar fi Concordia, Cerealcom si Rafinaria Astra Romana, si a amenzilor primite ca urmare a neplatii corecte a impozitelor in ultimii patru ani", a declarat, pentru NewsIn, Dan Barbulescu.

"La adunarea generala a actionarilor (AGA) din 25.04.2006, directorii Schneider si Diaconescu au refuzat sa raspunda intrebarii formulate de Broadhurst, cu privire la valoarea marjei de solvabilitate pretextand ca nu sunt obligati s-o calculeze decat o data pe an. La aceeasi AGA, am cerut actiune in raspundere impotriva administratorilor pentru pierderile raportate si pentru plasamentele paguboase in Concordia, Cerealcom si Rafinaria Astra Romana", a mai spus Barbulescu.

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) societatii de asigurari Asirom va lua in discutie majorarea capitalului social al companiei cu 13 milioane euro. Asirom a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un profit net de peste 280.000 euro si prime brute subscrise de peste 134 milioane euro.

Actionarii Asirom sunt: Interagro Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae (50%), Broadhurst Investments (14,93%), QVT Fund LP (12,23%), AVAS (6,38%), alte persoane fizice si juridice (16,46%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri