Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, vineri, un curs oficial de 2,6674 lei/dolar, care reprezinta cotatia cea mai scazuta a monedei americane in fata celei romanesti din ultimii cinci ani si zece luni, mai precis din 7 februarie 2001, cand dolarul era cotat cu cand era cotat la 2,6653 lei.

Aprecierea leului in fata dolarului este o consecinta, pe de o parte, a deprecierii monedei americane fata de euro pana la un curs de peste 1,3 dolari/euro, iar pe de alta parte, a aprecierii leului in fata monedei europene, pana la un curs de 3,4830 lei/euro in finalul sedintei valutare de vineri.

Pe piata romaneasca, dolarul nu se tranzactioneaza direct fata de moneda nationala, iar cursul afisat de BNR este de fapt o cotatie indirecta, care calculeaza cursul leului fata de dolar pe baza cursului leu/euro si dolar/euro.

Deprecierea de vineri a dolarului fata de moneda nationala, cu 228 lei vechi (0,85%) fata de ziua precedenta, are drept cauza principala deprecierea dolarului fata de euro. Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat, in prima parte a zilei, de la 1,2944 pana la 1,3110 dolari/euro, nivel ce nu a mai fost atins de un an si jumatate, iar in jurul orei 19:30, ora Romaniei, moneda americana era cotata la 1,3095 dolari/euro.

"Aprecierea dolarului a avut la baza datele de zilele trecute despre indicatorul climatului economic din Germania, care au iesit mai bune decat se asteptau investitorii. In plus, piata se asteapta ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa mareasca rata dobanzii de politica monetara, ceea ce sporeste interesul investitoerilor pentru euro, mai ales ca datele despre economia americana nu par sa se imbunatateasca", a declarat, pentru NewsIn, analistul financiar al Finansbank, Melania Hancila.

In plus, in ultima saptamana, moneda nationala s-a apreciat in fata monedei nationale, cursul ramanand sub pragul de 3,5 lei/euro in toate cele cinci zile de tranzactionare, pe fondul cresterii interesului investitorilor straini pentru piata romaneasca. "Oferta de valuta din piata vine in special de la investitorii straini, pentru ca odata ce ne apropiem de intrarea in Uniunea Europeana, interesul lor este in crestere", a declarat, recent, dealerul Bancii Comerciale Romane Narcis Noaghea.

"Leul este o moneda preferata in acest moment, fiind atractiva pentru ca are un trend de apreciere pe termen lung. Mai mult, economia romaneasca are perspective foarte bune", a adaugat Noaghea.

Cotatiile maxime ale leului in fata monediei europene s-au inregistrat joi, cand BNR a afisat un curs de 3,4861 lei/euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri