Fondurile de investitii au adus anul trecut clientilor un cistig mai mare decit depozitele bancare, dar mai mic decit cel din bursa. In acest an se pare ca situatia se va repeta.

Altadata populare, fondurile mutuale par a fi intrat in ultimul timp intr-un con de umbra. Cu toate astea, ele reprezinta pentru cetateni o alternativa destul de buna la investitiile in depozite bancare. Daca anul trecut cresterea generala a indicelui fondurilor de investitii (IFM) a fost de 21,24% de la inceputul anului 2005 acest indice s-a majorat cu 2,13%.

Fondurile pe actiuni domina piata

Cresterea bursiera de 100% din 2004 a tras asa cum era si normal in sus fondurile la care in structura portofoliului domina investitiile in actiuni. Acestea au inregistrat cele mai mari cresteri la acest capitol remarcindu-se fondul Napoca cu o majorare de 62,91%. Si in acest an Napoca a adus un randament de 7,64% peste indicele IFM, dar in urma fondurilor OMNINVEST (crestere de 10,54%) si KD Maximus (8,07%). La polul opus se remarca fondul monetar Simfonia, cu o crestere de 0,49%, sau cel de obligatiuni Tezaur, cu 0,27%.

Riscul in functie de cresterea valorii

Dintre cele 19 fonduri mutuale existente in prezent in tara noastra (monetare, obligatiuni, diversificate, actiuni) cele care comporta cel mai mare risc sint cele la care portofoliul investitiilor este alcatuit in mare parte din actiuni listate la bursa. Dar acestea aduc totodata investitorilor si cel mai mare cistig. Data fiind cresterea bursei ce se preconizeaza si in acest an, consider ca fondurile ce au in structura portofoliului actiuni vor merge cel mai bine. La polul opus sint cele care mizeaza in general pe diferenta de curs, care este posibil sa inregistreze in acest an chiar pierderi, sustine Marius Plugaru, director general Iebatrust.

Activ net de peste 100 milioane de euro

Activul net al fondurilor mutuale a atins, la finele anului 2004, un total de 4.643,9 miliarde de lei (114,6 milioane euro), in crestere de aproape patru ori, in timp ce numarul investitorilor a urcat cu doar 7%, reiese din datele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Chiar daca pare mare suma enuntata mai sus este nesemnificativa fata de situatia din Europa. In Romania sint prea putine fonduri de investitii. O vina pentru aceasta situatie o au scandalurile din ultimii ani legate de unele fonduri precum si situatia economica a tarii, depozitele bancare reprezentind o atractie pentru multi dintre cetateni. In momentul de fata un nou scandal de genul FNI sau SAFI nu mai este posibil, dat fiind faptul ca fondurile mutuale au acum o societate depozitara, care este in general o banca puternica de genul BRD, BCR, spune Razvan Pasol, director general Intecapital Invest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri