"Bancile din Romania sunt intr-un proces de centralizare, nu numai nationala, ci si regionala. Bancile prezente in aceasta regiune isi vor centraliza anumite procese sau functiuni la nivel regional. Romania ar putea fi, din acest punct de vedere, un loc pentru situarea unor centre de procesare sau call center (centre de apel - n.r.), insa trebuie sa stim ce vrem pentru ca, daca nu putem fi lideri in inovatie, putem fi, macar, un backoffice european sau un centru regional pe anumite functiuni sau procese", a spus, luni, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, la seminarul "Banking in centrul si sud estul Europei", organizat de Finmedia.

Presedintele Raiffeisen Bank Romania a ridicat problema numarului de produse financiare sau bancare romanesti care pot fi exportate comparativ cu produsele sau serviciile financiare straine ce ar putea fi importate in Romania.

"Ar trebui sa facem o analiza de tip "puncte forte si puncte slabe" ca sa stim ce vrem, or acest lucru trebuie facut in special de autoritati si trebuie sa contina o viziune pe termen lung. Cand am preluat Banca Agricola, nu am preluat o banca, ci 41 de banci, cate una in fiecare judet. Existau in sucursale multi oameni care se ocupau de IT sau de alte lucruri si de-abia am gasit doi-trei oameni care se ocupau de clienti, undeva in spate", a explicat presedintele Raiffeisen Bank Romania. El a mai spus ca, intre timp, Raiffesein a centralizat operatiunile din cadrul bancii preluate, ceea ce a eficientizat activitatea acesteia.