BRD Groupe Societe Generale va lansa astazi o emisiune de obligatiuni in lei, cu scadenta la cinci ani si cu o dobanda anuala de 7,75%, emisiunea initiala fiind rezervata investitorilor nerezidenti. "Emisiunea initiala a BRD SocGen va fi rezervata investitorilor nerezidenti, cei romani urmand sa aiba posibilitatea de a cumpara aceste obligatiuni, ulterior, din piata", a delclarat, citat de NewsIn, presedintele BRD Societe General, Patrick Gelin.

Aceasta este ce-a de-a doua emisiune de obligatiuni a BRD SocGen, dupa cea lansata in 8 aprilie 2004, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care s-a riidicat la 50 milioane lei. "BRD SocGen a ales sa lanseze aceasta emisiune de obligatiuni in Luxembourg pentru a raspunde interesului investitorilor straini fata de bondurile in lei", a mai spus Patrick Gelin.

BRD SocGen se finanteaza, in proportie de 80%, prin atragerea de depozite bancare, restul necesarului fiind acoperit prin suportul bancii-mama, Groupe Societe Generale si prin imprumuturi de la institutii financiare internationale, cum ar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Financial Corporation (IFC), divizia corporate a Bancii Mondiale.

Actionarii Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD)-Societe Generale au aprobat, la inceputul lunii septembrie, lansarea, in 2006-2007, a unor emisiuni de obligatiuni in valoare totala de 500 milioane euro, in lei sau valuta.

Obligatiunile, care vor fi emise cu o maturitate de maximum sapte ani, nu vor putea fi convertibile in actiuni. Actionarii au imputernicit consiliul de administratie pentru a stabili, in functie de conditiile din piata, parametrii individuali ai fiecarei emisiuni.

Consiliul de administratie va stabili daca dobanda acestora va fi fixa sau variabila, caz in care va evolua in functie de dobanzile medii din piata monetara (BUBOR, EURIBOR). Totodata, urmeaza se se stabileasca frecventa platii cupoanelor, care ar putea fi va fi semestriala sau anuala. Actionarii BRD-SocGen au propus ca valoare nominala a unei obligatiuni sa se situeze intre 2.500 lei si 35.000 lei.

Banca nu a precizat daca emisiunile de obligatiuni vor fi lansate pe piata interna capital sau in pietele financiare internationale. Actionarii BRD au mai hotarat sa includa in activitatile grupului financiar si distribuirea de unitati de fond ale fondurilor de pensii.

BRD - Groupe Socit Gnrale a obtinut in trimestrul trei un profit net de 477 milioane lei (135 milioane euro), cu 51% mai mare decat in al doilea trimestru, cand era de 315 milioane lei, in ciuda investitiilor efectuate, potrivit bancii. Profitul net a ajuns la 477 milioane lei (135 milioane euro), in crestere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului 2005.

Venitul net bancar a crescut cu o cincime, pana la 1,18 miliarde lei (333 milioane euro). Rezultatil brut din exploatare (fara impactul costului net al riscului) a ajuns la 592 milioane lei (167 milioane euro), in crestere cu 6% in comparatie cu septembrie 2005, potrivit BRD.

BRD SocGen a acordat credite de 16,3 miliarde lei (4,6 miliarde euro) pana la 30 septembrie, cu 84% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Creditele pentru persoane fizice reprezentau la sfarsitul lunii septembrie peste jumatate din totalul creditelor acordate de banca. Depozitele au urmat si ele o tendinta de crestere si au depasit 17,4 miliarde lei (4,8 miliarde euro), in crestere cu 22% fata de 30 septembrie 2005.

La sfarsitul lunii septembrie, BRD avea aproape doua milioane de clienti activi din randul populatiei si al companiilor si peste 7.000 de angajati. De la inceputul anului au fost deschise peste 200 noi agentii, reteaua bancii ajungand la peste 530 de unitati. in aceeasi perioada au fost recrutate 1.400 de persoane.

Grupul financiar francez, Societe Generale, detine 58,32% din capitalul BRD Groupe Societe Generale, SIF Oltenia are 5,34% din actiunile BRD, SIF Muntenia are 5,27% din titluri, SIF Transilvania are 5,00% din actiuni, SIF Banat-Crisana are 4,6%, SIF Moldova are 5,05%, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 5% din actiunile BRD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri