Sindicatele contesta actuala varianta a proiectului de lege privind pensiile private obligatorii pentru ca isi doresc sa administreze fondurile care vor fi create in urma aplicarii acestei legi, potrivit presedintelui Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan
"Nu este pentru prima oara cand sindicatele contesta reforma pensiilor si mai ales legea pensiilor obligatorii administrate privat (pilonul II de pensii - n.r.), pentru ca si-ar dori ca ele sa fie cele care sa administreze fondurile de pensii care vor fi create prin trecerea in administrare privata a unei cote de doua pana la sase procente din bugetul asigurarilor sociale de stat", a declarat pentru NewsIn presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, unul dintre initiatorii proiectului de lege mentionat.

CNS Cartel Alfa a sustinut intr-o conferinta de presa, ca varianta actuala a legii privind pensiile private obligatorii, aflata in lucru in Parlament, ofera avantaje consistente companiilor de administrare a fondurilor, in detrimentul intereselor salariatilor care vor contribui la aceste fonduri. Principalele nemultumiri ale Cartel Alfa au fost legate de costurile de administrare mari, care vor fi platite de catre participanti, de rata de rentabilitate a fondurilor si de garantiile oferite contributorilor.

"Este normal sa existe comisioane si costuri de administrare a fondurilor de pensii obligatorii administrate privat, pentru ca este vorba despre o relatie comerciala care se stabileste intre companiile care administreaza fonduri de pensii si cei care contribuie la aceste fonduri, in vederea acumularii de venituri pentru pensie", a mai spus Mihai seitan.

"Salariatii contribuie la aceste fonduri cu un procent din venitul lor lunar, iar companiile care administreaza fonduri de pensii contribuie cu capital social si cu investitii importante in forta de munca si tehnologie, si, ca in orice tranzactie comerciala, trebuie sa castige ambele parti implicate. in plus, companiile care vor administra fonduri de pensii private vor trebuie sa respecte niste reguli foarte stricte, elaborate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Sindicatele ar dori, insa, ca aceste fonduri de pensii private sa fie administrate chiar de sindicate, fara nici un fel de costuri", a adaugat presedintele CNPAS.

"Problema este ca reforma pensiilor vrea sa impuna o noua filosofie a pensiilor in Romania, potrivit careia contribuabilii sa devina investitori activi si nu persoane pasive asistate de stat, asa cum se intampla in sistemul public de pensii, iar pensia sa fie rezultatul unei investitii si nu doar o forma de protectie sociala, ca pana acum, insa se pare ca sindicatele nu vor sa accepte asta", a mai spus seitan.

Constituirea unui fond de acumulare in cadrul sistemului public de pensii actual ar presupune costuri mai mici de administrare si avantaje mai mari pentru contributori decat implementarea pensiilor obligatorii administrate privat, declara, pe 25 octombrie, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

"O situatie mult mai favorabila salariatului s-ar obtine daca, in loc ca statul sa ofere gratuit aceste contributii unor companii private (asa cum s-ar intampla in cazul implementarii sistemului de pensii obligatorii administrate privat - pilonul II - n.r.), ar constitui un fond de acumulare in cadrul sistemului public de pensii actual, costurile de administrare fiind mult mai mici si, deci, dobanda acumulata in contul participantului revenind in proportie de 90% acestuia", a declarat, atunci, vicepresedintele Cartel Alfa, intr-un studiu publicat pe portalul www.studiidecaz.ro.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a sustinut si ea, intr-un comunicat din data de 12 octombrie, infiintarea unui fond de investitii, cofinantat de la bugetul de stat, care sa poata asigura un nivel decent al pensiilor in Romania. "AOAR crede ca trebuie puse in functiune si sisteme caracteristice economiei de piata, respectiv sa fie creat un fond de investitii, cofinantat de la bugetul de stat, care, prin plasamentele pe care le va face, va asigura suplimentarea resurselor financiare necesare mentinerii unui nivel decent al pensiilor in Romania", se arata in comunicatul AOAR.

Asociatia considera ca unele masuri compensatorii, de exemplu contributii suplimentare ale mediului de afaceri, ar ajuta pe cei care "nu mai au timp sa astepte". "O contributie suplimentara de 1% din profit, pe o perioada de 3 ani, nu poate constitui un motiv de nemultumire, ci doar un motiv de solidaritate sociala", precizau membrii AOAR in comunicat.

Potrivit proiectului de lege privind pensiile private obligatorii, in primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani.

Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, circa 150 de milioane de euro, potrivit oficialitatilor. Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Potrivit proiectului de lege, la pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii de pana la 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputand participa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri