Guvernul, prin legea pilonului II de pensii, vinde interesele pe termen lung ale salariatilor din Romania companiilor multinationale de asigurari, precum in cazul privatizarilor societatilor de utilitati, potrivit vicepresedintelui CNS Cartel Alfa, Petru Sorin Dandea.

"Interesele salariatilor romani, contribuabili la bugetul asigurarilor sociale de stat, sunt periclitate pe termren lung, in actuala varianta a legii privind pensiile private obligatorii, guvernul facand practic acelasi lucru pe care l-a facut si cu companiile de utilitati (petrol, gaze, electricitate, telecomunicatii etc), care au fost vandute de niste ministri banditi, in total dispret fata de interesele pe termen lung ale Romaniei", a spus Dandea, citat de NewsIn.

CNS Cartel Alfa semnaleaza ca varianta actuala a legii privind pensiile private obligatorii, aflata in lucru in Parlament, ofera avantaje consistente companiilor de administrare a fondurilor, in detrimentul intereselor salariatilor. Principalele nemultumiri sunt legate de costurile de administrare mari, care vor fi platite de catre participanti, de rata de rentabilitate a fondurilor si garantiile oferite contributorilor.

"Structura propusa pentru costurile de administrare ale fondurilor de pensii obligatorii este: costuri de administrare de 0,1% lunar din activul net total al fondului si de 2% din contributiile platite lunar. Mai mult decat atat, toate celelalte comisioane pe care le implica operabilitatea fondului au fost trecute in sarcina de plata a salariatului. Cu alte cuvinte, comisioanele bancare, pentru custode, de tranzactionare si de auditare a fondului vor fi platite tot de catre participanti", se arata intr-un comunicat al confederatiei sindicale.

CNS Cartel Alfa cere sa se micsoreze plafonul costurilor de administrare a pensiilor private obligatorii pana la maxim 0,6% pe an si aduce exemplul altor tari europene, in care comisioanele sunt mai mici. "in Polonia costurile de administrare sunt de 0,6% si scad pana la 0,52%, iar in Suedia ele sunt de 0,3%", se arata in acelasi comunicat.

Cea de a doua problema semnalata este definitia ratei de rentabilitate minime a unui fond, care, in lege, "permite companiilor de pensii sa opereze in permanenta cu o rata de rentabilitate real negativa, care elimina posibilitatea atingerii scopului legii, adica asigurarea unei pensii decente viitorilor pensionari". Drept consecinta, "participantul la un fond poate fi in situatia de a fi posesorul unui cont care, dupa 35 sau chiar 40 de ani de contributie, sa aiba o valoare mai mica decat suma totala a contributiilor platite", se spune in comunicatul CNS Cartel Alfa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri