Cateva banci, companii de leasing si municipalitati au in vedere lansarea de bonduri
Piata obligatiunilor va fi imbogatita in acest an cu cel putin noua emisiuni noi, corporative sau municipale, care ar putea atinge in total circa 2.500 de miliarde de lei. Multi posibili emitenti asteapta insa o stabilizare a pietei dobanzii, pentru a lansa noi emisiuni. Mirajul suprasubscrierii emisiunilor de obligatiuni, dat de apetitul imens al investitorilor pentru astfel de instrumente, a determinat unele banci si firme, dar si primariile unor orase, sa aiba in vedere noi emisiuni.

Dobanda purtata de obligatiuni a scazut de la 17-19% in medie pentru emisiunile mai vechi, la 8-9% pentru emisiunile din acest an, insa se situeaza peste dobanzile date de alte intrumente cu venit fix, cum ar fi titlurile de stat. Randamentul obligatiunilor, adica diferenta dintre pretul actual de piata si pretul la scadenta, este real pozitiv pentru toate titlurile, insa multi investitori prefera sa astepte cu comoditate data scadentei, decat sa tranzactioneze titlurile respective.

Reticenta investitorilor pentru tranzactionarea obligatiunilor corporative se va amplifica (nu se stie insa in ce masura), intrucat Ministerul Finantelor a introdus un impozit de 10% pentru veniturile rezultate din tranzactionarea de obligatiuni corporative (pentru cele municipale impozitul este nul), iar CNVM a introdus noi comisioane de tranzactionare, de 0,04%.

Piata primara (a emisiunilor) ramane, insa, viguroasa. Exista semnalul ca emisiunea orasului Timisoara, pe care o pregatim pentru luna mai sau iunie, va fi de trei ori suprasubscrisa peste limita de 200 de miliarde de lei a emisiunii initiale, estimeaza Viorel Udma, presedinte al firmei de consultanta VMB Partners. Udma sustine ca, in cazul obligatiunilor municipale, investitorii absorb in citeva minute toate emisiunile. Pe de alta parte, obligatiunile corporative sunt cele mai active pe piata secundara de tranzactionare de la Bursa de Valori (Rasdaq nu a vazut nici o emisiune listata), emisiunile Raiffeisen, Finansbank si BRD depasind cu mult in volum absolut celelalte tranzactii cu obligatiuni. Piata secundara a obligatiunilor va creste pe masura ce scadentele se vor mari, de la o medie de trei-cinci ani, la 10-15 ani, spune Udma.

Aparitia unor noi domenii precum piata obligatiunilor si instrumentelor de finantare ipotecare va mari si ea numarul de emisiuni si piata de tranzactionare. Exista cinci proiecte de lege definitivate in cele mai mici detalii tehnice, care asteapta sa fie inaintate comisiilor de resort ale Parlamentului. Asteptam cat de curand in acest an adoptarea lor, mai ales ca numeroase banci doresc sa lanseze instrumente si obligatiuni ipotecare, spune Carmen Retegan, CEO al Domenia Credit. Retegan spune ca Domenia a incheiat annul 2004 cu contracte ce insumeaza circa 12 milioane de euro, iar aparitia legislatiei in domeniu i-ar permite sa se imprumute de pe piata cu cel putin 20 de milioane de euro (cel mai probabil in 2006), suma necesara largirii portofoliului de credite. La ora inchiderii editiei de fata, Banca Transilvania urma sa voteze in consiliul de administratie lansarea unei noi emisiuni in valoare de 25 de milioane de dolari, 80% fiind deja promisa (cu drept de preemptiune) diviziei de investitii a Bancii Mondiale, International Finance Corporation (IFC).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri