Leul s-a apreciat, miercuri, cu 0,19% fata de euro, pana la 3,4625 lei/euro, nivel de care nu a mai trecut din luna aprilie, iar fata de dolar s-a scumpit cu 0,22%, pana la 2,6322 lei/dolar, curs la care nu a mai ajuns din ianuarie 2001, potrivit datelor bancii centrale
Sedinta valutara de miercuri s-a deschis la un curs de 3,4650 lei, apoi euro a urcat pana la 3,4670 lei, dupa care a inceput sa piarda teren in fata monedei nationale. "Leul a reusit sa sparga un nou prag puternic la 3,4600 lei/euro si s-a apreciat pana la 3,4570 lei/euro ca urmare a interesului sporit al investitorilor straini. Ultimele emisiuni de obligatiuni denominate in lei facute de banci importante au ridicat moneda nationala aproape de pragul de 3,4500 lei/euro", a afirmat, citat de NewsIn, analistul financiar al Finansbank, Melania Hancila.

Cursul oficial afisat, miercuri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), arata un nivel de 3,4625 lei/euro, respectiv o apreciere a leului cu 0,19% fata de euro, comparativ cu nivelul din ziua precedenta, cand BNR a afisat un curs de 3,4692 lei/euro. Euro nu a mai atins un nivel atat de scazut din 25 aprilie, cand cursul oficial era de 3,4578 lei/euro.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, miercuri, un curs oficial de 2,6322 lei/dolar, cu 58 lei vechi mai putin pentru un dolar (0,22%) fata de marti, cand era de 2,6380 lei/dolar. Nivelul de miercuri este minimul atins de dolar din 19 ianuarie 2001, cand era cotat la 26.310 lei vechi/dolar, conform datelor BNR. Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar, in functie de evolutia pietelor financiare internationale.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat treptat, in prima parte a zilei, de la 1,3145 la 1,3221 dolari/euro, iar in jurul orei 15:30, ora Romaniei, moneda americana era tranzactionata cu 1,3160 dolari/euro.

Euro a continuat sa se aprecieze in fata dolarului, urmand tendinta inceputa la sfarsitul saptamanii trecute. Deprecierea monedei americane s-a accentuat, marti seara, dupa publicarea datelor despre economia americana care au fost sub asteptarile jucatorilor din piata.

"Miercuri, dolarul a ajuns sa fie tranzactionat cu 1,3218 dolari/euro, nivel pe care nu l-a mai atins de 20 luni, ca urmare a faptului ca investitorii par sa fie incurajati de atitudinea relxata a ministrilor de finante din zona euro cu privire la aprecierea excesiva a monedei europene", a mai spus Hancila.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 8,26% pe an la depozitele atrase (BUBID), in scadere cu 0,04 puncte procentuale fata de marti, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,93% pe an, cu 0,05 puncte mai putin decat in ziua precedenta.

Dobanzile de pe piata interbancara se mentin la un nivel mediu de 8,3-9,0% pe an, ca urmare a scaderii lichiditatii din piata dupa depunerea rezervelor minime obligatorii (pe 23 ale lunii) si dupa ce BNR a atras, luni, 2,81 miliarde lei de la banci in depozite la o luna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri