Titlurile SNP Petrom au crescut joi cu 3,51% la Bursa de Valori Bucuresti, de la 0,57 la 0,59 lei/actiune, pe fondul revenirii cumparatorilor in ultima parte a sedintei, dupa publicarea contractului de privatizare semnat de grupul OMV cu statul roman, sustin brokerii.
"Actiunile SNP au avut o evolutie pozitiva la Bursa, au deschis la 0,57-0,575 lei/titlu si au inregistrat o crestere accentuata spre finalul sedintei, printr-o prezenta mai mare a cumparatorilor pe piata, pe fondul unei lichiditati foarte bune", a declarat pentru NewsIn, Alin Brendea, vicepresedintele Prime Transaction.

"Se poate specula faptul ca actiunile SNP au crescut ca urmare a publicarii contractului de privatizare cu OMV, dar, in general, investitorii ar trebui sa se uite la datele fundamentale ale companiei inainte de a lua decizia de cumparare", a explicat Brendea. Potrivit acestuia, actiunile SNP au reusit sa recupereze toate scaderile anterioare inregistrate din momentul declansarii scandalului legat de privatizare.

Brokerii considera ca actiunile SNP Petrom au scazut in momentul declansarii scandalului legat de privatizarea companiei, pe fondul incertitudinii fata de unele clauze din contractul semnat de OMV cu statul roman. "Rediscutarea acelor clauze din contract poatea aduce publicului mai multa transparenta si claritate, dar revenirea SNP de la un punct de scadere determinat de scandal legat de incertitudinea unor clauze din contract nu este doar ca efect al publicarii contractului de privatizare", a spus vicepresedintele Prime Transaction.

Ministerul Economiei si Comertului a publicat joi, pe site contractele de privatizare din domeniul energiei, inclusiv cel de privatizare a Petrom. Prin acest contract, grupul austriac OMV s-a angajat sa nu schimbe obiectul de activitate al Petrom pe o perioada de cel putin cinci ani si sa nu initieze sau sa sustina dizolvarea, lichidarea voluntara sau fuziunea ori divizarea societatii. Tot pe o perioada de cinci ani, OMV s-a angajat sa nu transfere, fara acordul scris al Ministerului Economiei, dreptul de proprietate asupra actiunilor in favoarea unui tert, cu exceptia transferului catre un afiliat al grupului austriac aflat sub controlul exclusiv al OMV.

OMV s-a angajat sa extraga 4,5 milioane tone de titei/an si 4,5 miliarde metri cubi de gaze, sa mentina o cota de piata de 30% din piata romanesca de combustibil (benzina si motorina), incluzand atat vanzarile in vrac cat si vanzarile cu amanuntul. OMV va trebui sa mentina o cota de piata de 20% din piata romanesca de vanzare cu amanuntul la benzina si motorina.

Contractul mai prevede ca statul roman nu poate modifica sase articole din Codul Fiscal pana in 2014 si este obligat sa mentina nivelul actual al redeventei, precum si modalitatea de calcul a acesteia timp de zece ani.
SNP Petrom a afisat un profit net de 569,24 milioane lei, (160,80 milioane euro), in trimestrul al treilea 2006, in scadere cu 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand profitul net al Petrom a fost de 804,87 milioane lei.

Cifra de afaceri a Petrom a crescut cu 3,38% in trimestrul al treilea, de la 3,25 miliarde lei la 3,36 miliarde lei. Pe primele noua luni din 2006, Petrom a realizat o cifra de afaceri de 9,67 miliarde lei (2,73 miliarde euro) si a obtinut un profi net de 1,99 miliarde lei (563,9 milioane euro). La sfarsitul anului 2005, SNP Petrom a obtinut un profit net de 1,416 miliarde lei (391,1 milioane euro), la o cifra de afaceri de 10,76 miliarde lei (2,97 miliarde euro).

SNP Petrom are un capital social de 5,66 miliarde lei (1,60 miliarde euro) si o capitalizare de 33,420 miliarde lei (9,603 miliarde euro). Actiunile SNP se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori din 3 septembrie 2001. Principalul actionar al companiei este societatea OMV Aktiengesellschaft Austria, care detine 51,011% din capitalul social, iar Ministerul Economiei si Comertului detine 30,862%. Fondul Proprietatea are 9,887% din capitalul Petrom si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine 2,026% din capital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri