Euro vs. leu, la sfarsit de an

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) estimeaza un curs de 3,49 lei/euro la sfarsitul acestui an, iar anul viitor moneda europeana va fi cotata cu 3,47 lei la finele lunii martie si cu 3,45 lei la sfarsitul lunii decembrie, potrivit unui studiu publicat de banca austriaca.

Aprecierea leului in termeni nominali se va opri in 2008, cand cursul de sfarsit de an va fi acelasi cu cel de la finele anului 2007, de 3,45 lei/euro, estimeaza analistii BA-CA.

In ultimele zile, euro s-a depreciat in piata romaneasca, iar analistii pietei atribuie alunecarea monedei europene unui interes masiv pentru moneda nationala, pus in valoare si de recenta emisiune de bonduri in lei lansata de Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD)-Groupe Societe Generale pe piata din Luxemburg.

Banca centrala a afisat joi un curs de 3,4344 lei/euro, care descrie o apreciere a leului cu 281 lei fata de euro (0,81%), comparativ cu nivelul din ziua precedenta. Euro nu a mai atins un nivel atat de scazut din 10 august 2005, cand cursul oficial era de 3,4022 lei/euro.

"Probabil ca emisiunile de obligatiuni in lei din ultimele zile au strarnit interesul investitorilor straini, care au ajuns sa influenteze si cursul valutar", a comentat dealerul Raiffeisen Bank Romania Aurelian Mihailescu.Mihailescu a mai spus ca miscarea de apreciere a leului a fost destul de agresiva si e posibil ca nivelul de tranzactionare sa coboare chiar pana la 3,42 lei/euro, dar se asteapta ca, pana la urma, leul sa mai piarda din teren si sa inchida anul in jurul nivelului de 3,50 lei/euro.

"Leul a reusit sa sparga, miercuri, un nou prag puternic la 3,4600 lei/euro si s-a apreciat pana la 3,4570 lei/euro, ca urmare a interesului sporit al investitorilor straini. Ultimele emisiuni de obligatiuni denominate in lei facute de banci importante au ridicat moneda nationala aproape de pragul de 3,4500 lei/euro", a declarat, pentru NewsIn, analistul financiar al Finansbank, Melania Hancila.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri