Valoarea tranzactiilor realizate in intervalul 27-30 noiembrie a fost de 213,2 milioane lei (61,4 milioane euro), de doua ori si jumatate mai mica decat in saptamana anterioara cand la Bursa a fost efectuata inregistrarea tranzactiilor cu obligatiunile Bancii Comerciale Romane.
Valoarea totala a schimburilor incheiate in penultima saptamana a lunii fost de 536 milioane lei. Capitalizarea bursei a crescut cu 1,4% de la 73,055 miliarde lei in sedinta din 24 noiembrie pana la 74,10 miliarde lei (21,3 miliarde euro) .

"Bursa a deschis saptamana in crestere, au urmat doua sedinte de scadere, pentru ca sedinta de joi (ultima din intervalul analizat) sa readuca o indicii pe o usoara crestere. Totusi, vanzatorii au continuat sa apara in piata, pachetele de actiuni oferite la vanzare fiind consistente", spun analistii companiei de consultanta KTD Invest citati de NewsIn.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a apreciat in ultima saptamana, cu 1,71%, de la 7.912.30 puncte, pana la 8.047.98de puncte, fiind influentat de cresterile semnificative ale cotatiilor titlurilor Petrom (4,42%), Oltchim (5,26%), Impact Bucuresti (4,63%) si BRD SocGen (1,06%). Indicele BET-C, care arata evolutia generala a pietei, s-a apreciat cu 1,03%, de la 4.941.92 puncte, pana la 4.992,99 puncte.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia celor mai tranzactionate opt companii listate (BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, SNP Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice si Flamingo International), a acumulat 0,85%, de la 17.657,51 puncte, pana la 17.847,97 puncte.Indicele BET-FI s-a depreciat in aceasta saptamana cu 3,24%, de la 62.078.85 puncte, pana la 60.065,84 puncte.

"Societatile de Investitii Financiare continua sa fie preferatele investitorilor. Singur emitent prezent topul lichiditatii alaturi de SIF-uri a fost, in aceasta saptamana, Petrom Bucuresti. Pentru finalul anului ramane de vazut daca acestea vor reusi sa recupereze diferenta pana la maximele istorice", spune Mihai Piscan.

Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni emise de SIF-uri a fost de 150 milioane lei , reprezentand 70,39% din rulajul total al bursei. Pe primele doua pozitii se afla tot SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova, care au realizat peste 44,36% din valoarea totala a tranzactiilor saptamanii. Valoarea tranzactiilor cu titlurile SIF 5 Oltenia a fost de 47,9 milioane lei, 22,5% din valoarea totala a tranzactiilor. Cotatia titlurilor SIF 5 Oltenia s-a depreciat cu 4,63% fata de ultima sedinta a saptamanii anterioare, de la 3,46 lei pana la 3,30 lei in sedinta de joi, 30 noiembrie. Actiunile SIF Moldova s-au ieftinit cu 2,95% fata de ultima sedinta a saptamanii trecute, de la 3,05 lei pana la 2,96 lei. Valoarea schimburilor cu actiuni SIF Moldova s-a mentinut ridicata depasind 46,5 milioane lei, dar ocupand locul al doilea in topul lichiditatii pietei.

Ca si in cazul SIF Oltenia, s-a constat o agresivitate a vanzatorilor, volumele zilnice fiind mai mari de trei milioane de actiuni, sunt de parere brokerii.

"Marimea pachetelor vandute si determinarea vanzatorilor poate indica marcari de profit de catre investitori semnificativi, tendinta pietei din ultimele doua saptamanii fiind dictata de vanzatori. Ramane de vazut daca pana la finalul anului (ultima sedinta fiind cea din 19 decembrie), vor mai aparea in piata ordine mari de cumparare care sa absoarba aceste pachete si sa imprime pietei un trend ascendent (asemanator celui din anul precedent)", spune analistii de la KTD Invest.

Dupa doua saptamani de evolutie negativa, actiunile Petrom Bucuresti s-au apreciat cu 4,42%, de la 0,565 lei, pana la 0,59 lei. Valoarea schimburilor s-a cifrat la 20,3 milioane lei, in crestere cu 15,3% comparativ cu cea a saptamanii precedente. "Investitorii au fost incurajati si de transparenta de care a dat dovada compania prin acceptarea publicarii contractului de privatizare", mai spune Piscan. Efectele stirilor negative referitoare la privatizarea societatii si a incertitudinii cu privire la metoda de alocare a pachetului de 8% din capitalul companiei catre salariati au fost atenuate de evolutia ascendenta societatilor petroliere pe pietele externe. De remarcat sunt cele doua tranzactii speciale in valoare de 4,2 milioane lei, care au avut loc in sedinta de joi.

Cotatia titlurilor Rompetrol Rafinare Constanta a stagnat la valoarea inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute de 0,086 lei, dupa ce a atins un maxim de 0,0875 lei pe actiune in sedinta de marti. Valoarea tranzactionata a fost de 4,07 milioane lei, reprezentand doar 1,91% din rulajul total al bursei.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat o scadere a cotatiilor de 9,24%, de la 0,595 lei pana la 0,54 lei. Aceasta s-a datorat ajustarii pretului cu marimea majorarii initiate de banca in aceasta perioada. Pretul ajustat (rezultat in urma calcului matematic) in urma majorarii ar fi fost de 0,5144 lei/actiune. Evolutia pretului in piata dupa trecerea datei de inregistrare, indica faptul ca au avut de castigat investitorii care au decis sa participe la majorarea de capital initiata de banca spun analistii de la KTD Invest.

Cotatia actiunilor Bancii Transilvania s-a apreciat cu 0,99%, de la 1,01 pana la 1,02 lei pe actiune. Acesta a evoluat in intervalul 1,01- 1,03 lei/actiune. Lichiditatea s-a imbunatatit usor, valoarea tranzactionata cifrandu-se la 15,74 milioane lei, din care 58% a fost realizata in sedinta de miercuri, sedinta in care evolutia cotatiei a fost dictata de vanzatori, care au determinat o scadere a preturilor actiunilor cu 1,94%.

Cotatia actiunilor BRD SocGen s-a apreciat cu 1,06%, de la 18,80 lei pana la 19 lei pe titlu. Lichiditatea insa este extrem de scazuta, valoarea tranzactionata fiind de doar 4,2 milioane lei (1,98% din rulajul total al bursei).

Titlurile Transelectrica Bucuresti s-au ieftinit cu 2,1%,de la 32,70 lei, pana la 32 lei.

Evolutia pietei pentru urmatorul interval ramane incerta, scaderile din aceasta saptamana accentuand sentimentul negativ care a dominat piata. Aceasta incertitudine poate determina marcari de profituri de catre investitorii interni si externi.

Brokerii au o singura intrebare: evolutia pietei in luna decembrie, care este o perioada traditionala de crestere semnificativa a cotatiilor, va fi ascendenta ca in anii trecuti, sau investitorii vor da dovada de prudenta in asteptarea datei de 1 ianuarie 2007 cand Romania devine membru al Uniunii Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri