Impinse de concurenta acerba de pe piata, bancile romanesti au descoperit o noua modalitate de a fi mai aproape de potentialii clienti: parteneriatul intre doua sau mai multe banci.
Concurenta pentru castigarea de cote de piata si profituri mai mari devine tot mai puternica. Daca la nivelor primelor banci din tara, dupa valoarea activelor, situatia este clara, agitatie este mare in zona inferioara, unde aspirantii la locurile fruntase recurg la strategii inovatoare pentru a musca din cotele de piata ale jucatorilor fruntasi.

Astfel, se contureaza o tendinta interesanta din punctul de vedere al strategiei pe piata financiara din Romania. Bancile, unele dintre ele aflate in competitie, isi unesc fortele pentru a da ranadamente cat mai mari si a-si mari portofoliul de clienti.

Cel mai recent parteneriat este cel incheiat de Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si Volksbank Romania. Aceasta intelegere consta in faptul ca produsele de economisire-creditare pentru domeniul locativ vor fi vandute si prin agentiile si sucursalele Volksbank Romania, au anuntat, in cursul zilei de ieri, cele doua banci.

Ne am propus ca in primul an sa incheiem 8000 de contracte numai prin agentiile si sucursalele Volksbank, spre deosebire de nivelul de 16.000 de contracte incheiate prin reteaua Raiffeisen. Mizez pe faptul ca agentii Volskbank vor fi mai motivati datorita comisioanelor mai mari pe care le vor primi, a declarat pentru Wall-Street directorul operational al RBL, Kevin von Gamm.

"Incepem aceasta colaborare cu Volksbank printr-un proiect pilot de trei luni in Bucuresti si speram sa il extindem apoi in toata tara", a spus presedintele RBL, Ionut Costea.

Avantaj pentru ambele parti

Pana in prezent, RBL si-a distribuit produsele prin reteaua proprie de agenti de vanzare de peste 9.500 de colaboratori in intreaga tara, prin unitatile Raiffeisen Bank Romania si prin intermediul unor brokeri de servicii financiare.

"Prin parteneriatul cu Raiffeisen Banca pentru Locuinte avem posibilitatea sa le oferim clientilor nostri un produs pe care noi nu il aveam", a spus si presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner.

Reprezentantii celor doua banci au mentionat ca produsele RBL oferite prin reteua Volksbank vor avea conditii identice cu cele distribuite de RBL pana in prezent prin celelalte canale de distributie.

Negocierile pentru colaborarea dintre cele doua banci a inceput in noiembrie, iar colaborarea efectiva a demarat la 1 decembrie. in acest timp, au fost instruiti oamenii din unitatile Volksbank ce distribuie produsele RBL.

"Am demarat acest proiect acum pentru ca am vrut sa dam posibilitatea clientilor Volksbank sa primeasca prima de la stat pentru suma economisita in 2006", a explicat directorul operational al RBL, Kevin von Gamm.

Grupul Raiffeisen are colaborari similare cu Volksbank si in Germania. Cu toate acestea, potrivit lui von Gamm, acestea nu sunt foarte des intalnite in Vestul Europei.

Parteneriatul dintre cele doua banci prevede un numar minim de contracte incheiate de Volksbank pentru produsele RBL, o suma minima contractata, precum si un sistem de comision pentru distributia efectuata de Volksbank, a explicat von Gamm.

RBL nu a inceput, deocamdata, parteneriate similare si cu alte banci, dar presedintele RBL nu exclude posibilitatea unor asemenea proiecte in viitor. "Parteneriatele de acest gen sunt o problema de timp si de bani. Deocamdata vrem sa consolidam parteneriatul cu Volksbank, mai intai in Bucuresti si pe urma in toata tara", a explicat Costea.

"Avantajul acestui produs "ancora" este ca aceste contracte se pot incheia si pe perioade de 10-12 ani, timp in care clientul mai vine la banca pentru a cere diferite informatii, dar in felul acesta noi avem posibilitatea sa ii oferim si alte produse", a explicat directorul operational al RBL.

Unde-s doi, puterea creste

De asemenea, Eximbank a semnat recent un acord de parteneriat cu HVB Tiriac Bank, prin care banca controlata de stat va oferi produse si servicii companiilor romanesti, cum sunt garantiile in numele statului, care sa completeze oferta de produse bancare a HVB Tiriac.

Acordul general se adauga celor semnate deja cu alte banci, prin care Banca de Export Import a Romaniei va oferi garantii si asigurari in numele statului sau in nume propriu si compensarea partiala a dobanzii la creditele in lei pentru clienti ai bancilor comerciale. De asemenea, la cererea HVB Tiriac Bank, Eximbank poate acorda credite pentru a completa finantarea acesteia si sindicalizari de risc., potrivit comunicatului.

Recent, Eximbank a semnat conventii de colaborare cu Banca Comerciala Romana (BCR) si Finansbank.

"Acordul de parteneriat intre Eximbank si HVB Tiriac Bank isi propune sa dezvolte cooperarea generala intre cele doua banci, respectand complementaritatea ofertei de produse bancare in materie de garantii si asigurari in nume si cont stat, sau in nume si cont propriu cu participarea la sindicalizari de credit si risc", a declarat presedintele Eximbank, Carmen Radu.

Si asiguaratorii simt gustul parteneriatului

Mai mult, acest tip de parteneriate se intalnesc si pe piata asigurarilor din Romania. Asfel, Finansbank si Aviva Asigurari de Viata au incheiat un parteneriat strategic de tip bancassurance (depozit de economii si asigurare de viata) si au lansat o asigurare de sanatate in sistem privat, Vivace, care va fi distribuita prin banca.

"Vivace este o asigurare de sanatate prin care asiguratii beneficiaza de servicii medicale in ambulator si de spitalizare la standarde superioare in caz de accident sau de imbolnavire. Vivace este oferit in patru pachete personalizate, oferind clientilor optiunea de a alege programul specific adaptat nevoilor lor: Vivace Esential, Vivace Plus, Vivace Extra, Vivace Premium", declara oficialii celor doua institutii.

Asigurarea de sanatate Vivace clientilor ofera acoperire imediata, fara a mai fi nevoie de un control medical prealabil, alocarea unui medic cu rol de manager de caz, care coordoneaza ingrijirea medicala, si servicii medicale de calitate. Mai mult, asiguratul are la dispozitie o linie de telefon pentru situatiile in care are nevoie de sfatul unui medic si este protejat impotriva cheltuielilor suplimentare de spitalizare in caz de imbolnavire sau accident, se mentioneaza in comunicatul bancii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri