Actionarii societatii de asigurari Asirom au decis aprobarea majorarii capitalului companiei cu 45,5 milioane lei (circa 13 milioane euro), prin aport in numerar, si a respins propunerea de actionare in justitie a administratorilor societatii, a anuntat un comunicat al Asirom.
"Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) Asirom, intrunita in data de 4 decembrie 2006, a aprobat, cu majoritate de voturi, majorarea capitalului social al Asirom, prin aport in numerar, cu suma de 45.500.000 lei, reprezentand echivalentul in lei a circa 13 milioane euro, prin emisiunea unui numar de 455.000.000 noi actiuni nominative, in forma dematerializata, cu o valoare nominala de 0,10 lei (pret de subscriere)", se spune in comunicatul Asirom, remis bursei electronice Rasdaq. in prezent, capitalul social al Asirom este de 63,78 milioane lei.

"AGEA de la Asirom a respins, cu majoritate de voturi, propunerea de pornire a actiunii in raspundere, in conformitate cu art. 155 din Legea nr.31/1990, republicata, impotriva administratorilor societatii, pentru prejudiciile produse prin penalitatile impuse de Ministerul de Finante pentru plata incorecta a taxelor si impozitelor", se mai afirma in comunicat.

AGEA a respins, de asemenea, cu majoritate de voturi, introducerea pe ordinea de zi a propunerii de sanctionare a presedintelui Consiliului de Administratie, pentru lipsa sa de la sedintele AGEA. In Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr.933/17.11.2006, a fost publicata Decizia nr.114.132/06.11.2006, a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara, pe baza de plan de redresare financiara, la Asirom.

"Masura a fost dispusa datorita faptului ca Asirom nu a transmis in termen situatiile si documentele solicitate de entitatea de supraveghere. intarzierea transmiterii informatiilor solicitate s-a datorat complexitatii intocmirii situatiilor financiare solicitate si unor disfunctionalitati de raportare din partea unor sedii secundare. Urmare a comunicarii tuturor situatiilor si documentelor solicitate, prin adresa nr.1553/17.11.2006, conducerea Asirom a solicitat Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sa dispuna revocarea masurii de impunere a procedurii de redresare financiara", se arata intr-un comunicat al Asirom, remis Rasdaq, pe data de 21 noiembrie.

In replica, reprezentantul unuia dintre actionarii minoritari ai Asirom, Broadhurst Investments Limited, Dan Barbulescu, a declarat, in aceeasi zi, pentru NewsIn, ca decizia CSA este justificata si ca solvabilitatea societatii a scazut sub limita legala admisa. "S-a ajuns la aceasta scadere a marjei de solvabilitate a Asirom in urma plasamentelor prejudiciabile facute de Asirom in companiile grupului Interagro, cum ar fi Concordia, Cerealcom si Rafinaria Astra Romana, si a amenzilor primite ca urmare a neplatii corecte a impozitelor in ultimii patru ani", a mai precizat Dan Barbulescu.

"La adunarea generala a actionarilor (AGA) din 25.04.2006, directorii Schneider si Diaconescu au refuzat sa raspunda intrebarii formulate de Broadhurst, cu privire la valoarea marjei de solvabilitate, pretextand ca nu sunt obligati s-o calculeze decat o data pe an. La aceeasi AGA, am cerut actiune in raspundere impotriva administratorilor pentru pierderile raportate si pentru plasamentele paguboase in Concordia, Cerealcom si Rafinaria Astra Romana", a mai spus Barbulescu.

"Am sesizat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prin adresa nr 173969-21.07.2006, cu privire la marja de solvabilitate a Asirom, iar Comisia a raspuns prin adresa 175570-14.08.2006, spunand ca 'vor analiza aspectele sesizate'. Am sesizat instantelor judiciare si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) riscul major ca delistarea nelegala a Asirom de pe bursa Rasdaq sa duca la decapitalizarea societatii, iar instantele au suspendat hotararea de delistare, dar CNVM a intarziat noua luni un raspuns. De asemenea, am sesizat CNVM in legatura cu faptul ca Interagro incalca legea 297/2004, prin faptul ca detine controlul Asirom fara sa faca o oferta publica, iar CNVM ne-a dat un raspuns ridicol, pretinzand ca nu detine suficiente date care sa dovedeasca ca Interagro are o pozitie de control la Asirom", a mai reprezentantul Broadhurst Investments.

In comunicatul Asirom, remis Rasdaq, se mai afirma ca "desi in cursul anului 2006, Asirom s-a confruntat cu probleme deosebite, cauzate de achitarea, catre bugetul de stat, a unor diferente de taxe si impozite in cuantum de 23 milioane lei, precum si de cresterea valorii despagubirilor achitate asiguratilor si/sau persoanelor pagubite (efectuand plati zilnice de aproximatv 1,6 milioane lei), consideram ca nu exista motive reale pentru a pune in discutie soliditatea financiara a societatii. Asirom a contestat, inclusiv pe cale judecatoreasca, rezultatele controlului fiscal, urmand ca instanta sa se pronunte asupra legalitatii si temeiniciei actului de control fiscal".

Reprezentantul Broadhurst Investments a spus, insa, ca problemele de solvabilitate ale Asirom sunt reale si ca vinovati pentru acestea sunt administratorii societatii.

"Prima masura luata de Broadhurst impotriva administratorilor care au adus societatea in aceasta situatie este atragerea actiunii in raspundere a acestora, in dosarul 35981/3/2006, care are primul termen de judecata in 22 noiembrie 2006", a spus Dan Barbulescu. "Finalitatea acestui demers este ca administratorii vinovati, Ioan Niculae, Angela Toncescu, Corneliu Tanase, Adriana Guta si Nicolae Iliuta, sa aduca bani de acasa pentru a compensa pierderile Asirom. in plus, Broadhurst a cerut Comisiei de Cercetare a averilor de pe langa Curtea de Apel Bucuresti cercetarea averii administratorilor Asirom, din 2003 pana in prezent, inclusiv a lui Ioan Niculae. Acestia trebuiau sa le faca publice, deoarece este in continuare actionar la Asirom, prin AVAS, iar legea anticoruptie 161/2003 obliga la acest lucru inclusiv la companiile unde statul e actionar minoritar", a adaugat reprezentantul Broadhurst Investments.

Directorul general al Asirom, Boris Schneider, mai afirma, in comunicatul Asirom remis Rasdaq, ca "cresterea volumului de despagubiri, in special pe segmentul asigurarilor auto a constituit, in acest an, un fenomen resimtit de toata piata asigurarilor", insa ca.Asirom "nu a avut si nu are probleme din punctul de vedere al marjei de solvabilitate, fiind in continuare o societate serioasa si solida, ce dispune de rezerve tehnice de aproximativ 147 milioane euro, rezultatele financiare pe primele noua luni ale anului inregistrand un volum de prime brute subscrise de peste 134 milioane euro, Asirom fiind, din punctul de vedere al cotei de piata, a doua societate de asigurare din Romania".

Broadhurst a fost de parere, insa, ca situatia conflictuala va inceta numai atunci cand CNVM va impune numirea consiliului de administratie (CA) al Asirom prin vot cumulativ, cand va recunoaste situatia de fapt a controlului Asirom de catre Interagro si cand CSA va recunoaste incapacitatea manageriala a actualului CA si a celor anterioare si se va alatura actionarilor minoritari in actiunea lor impotriva fostilor administratori ai Asirom, in instantele civile. "in acest context, CSA si CNVM sunt suspecte de partinire fata de Interagro si CA de la Asirom", a declarat reprezentantul Broadhurst Investments.

"Interagro si CNVM trebuie sa recunoasca hotararile justitiei si sa stopeze delistarea Asirom de pe Rasdaq, CA al Asirom va trebui sa ceara readmiterea la tranzactionare si sa convoace AGA pentru votul cumulativ, iar Interagro sa lanseze o oferta publica, potrivit legii, urmata de delistarea societatii, dupa ce depaseste pragul de detinere de 90% din actiuni", a conchis Dan Barbulescu. "Aceste opinii nu sunt o recomandare de investitie in intelesul regulamentuluii CNVM nr. 14/2006", a tinut sa precizeze Dan Barbulescu. Ioan Niculae, presedintele grupului Interagro, actionarul majoritar al Asirom, nu a facut nici un comentariu in legatura cu respectiva decizie a CSA.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat, pe data 22 noiembrie, aprobarea planului de redresare financiara propus de compania de asigurari Asirom si inchiderea procedurii de redresare financiara, dispusa la societate.

"In cazul Asirom, din analiza documentelor transmise de societate, ulterior emiterii deciziei de deschidere a procedurii s-a constatat ca indicatorii financiari se incadreaza in limitele prevazute de legislatia in vigoare, iar masurile asumate de catre societate sunt de natura sa consolideze situatia financiara a acesteia", se afirma intr-un comunicat al CSA. Asirom a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un profit net de peste 280.000 euro si prime brute subscrise de peste 134 milioane euro. Asirom a inregistrat, in primul semestru al anului 2006, un profit net de peste opt milioane lei (2,3 milioane euro) si o cifra de afaceri de 357 milioane lei (in jur de 100 milioane euro).

Actionarii Asirom sunt: Interagro Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae (50%), Broadhurst Investments (14,93%), QVT Fund LP (12,23%), AVAS (6,38%), alte persoane fizice si juridice (16,46%). Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri