CNVM reglementeaza impozitul investitorilor in fonduri mutuale

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicat un proiect de instructiune prin care reglementeaza impozitul pe castigul realizat prin tranzactii pe piata de capital, a informat un comunicat transmis de institutie.

Proiectul de instructiune, elaborat impreuna cu Minsiterul Finantelor Publice, reglementeaza modalitatea de impozitare a castigurilor obtinute din tranzactiile pe piata de capital, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal, informeaza NewsIn. Astfel, daca pentru investitorii care isi plaseaza banii in titluri listate la bursa nu exista modificari, cei mai afectati sunt investitorii in fonduri mutuale.

Pana acum, impozitul datorat de acesti investitori era retinut la sursa de catre societatile de administrare a fondurilor deschise. Potrivit noului regulament al CNVM, incepand din 1 ianuarie 2007, societatile de administrare vor retineunimpozit de 1% indiferent de perioada de detine a titlurilor, urmand ca regularizarea sa fie efectuata la inceputul anului urmator.

"Cred ca prin acest proiect investitorii in fonduri vor fi foarte afectati din cauza birocratiei crescute, ei fiind nevoiti sa adauge la declaratiile fiscale documentele de impozitare emise de intermediari", a declarat Horia Gusta, consilier juridic la Intercapital Invest. Pentru investitorii directi in piata de capital, se mentin cotele de 1% pentru detinerile de peste un an de zile si 16% pentru pastrarea actiunilor mai putin de un an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
TransferGo lansează o nouă opțiune: creștere de 25% a tranzacțiilor
Setari Cookie-uri