Brokerii cred ca trendul bursier pentru o mare parte a companiilor este unul ascendent. Dar cresterea nu va mai fi la fel de mare ca in primele doua luni ale anului 2005, iar maximele de atunci ar putea fi atinse in doua-trei luni.

Bursa continua sa surprinda jucatorii de pe piata de capital. Daca in aceasta saptamina trendul bursier parea ascendent, ieri, bursa s-a inchis pe minus. In noile conditii, este greu de spus cu siguranta la ce am mai putea sa ne asteptam in perioada imediat urmatoare.

Bursa va creste usor

Trendul pentru marea majoritate a companiilor este unul ascendent. Si ma refer aici la cele din domeniul petrolier, la societatile de investitii financiare, la companiile farmaceutice, sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. Nu cred ca vom mai asista la o explozie a preturilor asa cum s-a intimplat in primele doua luni ale anului 2005. Maximele bursiere de atunci, cred eu, vor fi atinse in urmatoarele doua - trei luni, previzioneaza Iulian Panait.

Ce a fost saptamina aceasta

Bursa a inceput saptamina in crestere, indicele bursier BET majorindu-se in primele trei zile cu o medie de 0,8% pe zi, numai ca ieri acesta a scazut brusc cu 1,74 procente. Astfel incit, in aceasta saptamina, BET a cistigat doar 0,5%. Se remarca la capitolul companii scaderea drastica a actiunilor BRD din sedinta de tranzactionare de ieri, ele scazind cu 5,66% pe fondul anuntarii unui profit record in acest an. BRD a anuntat ca va face si o majorare de capital. Numai ca aceasta nu se va mai face prin distribuirea gratis de actiuni actionarilor, ci se vor unifica doua actiuni, astfel ca la final valoarea nominala a unei actiuni va ajunge la 10.000 de lei. Si cum lumea se astepta la actiuni gratuite, e posibil ca unii dintre actionari sa fi incercat astazi sa-si marcheze profitul, ne explica Iulian Panait caderea din sedinta de ieri a actiunilor BRD.

SIF-urile, de la agonie la extaz

Fara nici o indoiala, in aceasta saptamina capul de afis l-a tinut evolutia societatilor de investitii financiare (SIF). Pe fondul anuntului lui Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget, finante, banci din Senat, privind cresterea pragului de detinere la SIF-uri de la 0,1% la 5%, in sedinta de miercuri, 13 aprilie, pretul actiunilor la aceste societati a explodat, crescind intr-o singura zi cu 6,85%. Dar ieri se pare ca jucatorii de pe piata de capital si-au adus aminte ca in Romania drumul de la declaratie la finalizare este foarte lung. Astfel incit multi dintre investitori si-au vindut actiunile, pretul lor coborind in sedinta de ieri cu 4%. Per ansamblu, in aceasta saptamina pretul actiunilor la societatile de investitii financiare s-a majorat cu 6,73%, o crestere destul de buna.

Viitorul de miine

E posibil ca unii dintre investitori sa fi vindut actiuni la SIF-uri, incercind sa cumpere la alte societati mai atractive. Si caderea actiunilor BRD se explica la fel. De fapt, toti jucatorii incearca sa-si orienteze banii catre actiunile Bancii Transilvania. Se asteapta chiar in aceste zile o crestere buna la aceste actiuni, sustine Marius Plugaru, director SSIF Ieba Trust.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri