Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au aprobat 13 regulamente care transpun prevederile Acordului de capital Basel II in legislatia autohtona, care vor intra in vigoare din 1 ianuarie 2007.

Pachetul de regulamente implementeaza cei trei piloni ce structureaza Acordul de capital Basel II.

Astfel, Pilonul I stabileste cerintele minime de capital, cuprinzand reguli flexibile si avansate de determinare a cerintelor minime de capital pentru riscul de piata, riscul de credit si un nou tip de risc - riscul operational.

Pilonul II, care se refera la supravegherea adecvarii capitalului, stabileste un rol activ al autoritatii de supraveghere in evaluarea procedurilor interne ale caselor de brokeraj privind adecvarea capitalului la profilul de risc, prin verificarea procedurilor interne ale societatilor de servicii de investitii financiare privind managementul riscului si posibilitatea impunerii cerintei ca acestea sa mentina capital in exces fata de nivelul minim indicat de Pilonul 1.

Prin prevederile ce implementeaza disciplina de piata (Pilonul III), se stabilesc cerinte de raportare mai detaliate catre CNVM si, ca noutate, catre public, referitoare la expunerile la risc si adecvarea capitalului la profilul de risc.

"Avantajele noilor cerinte prudentiale constau in aceea ca urmaresc specificul activitatii fiecarei institutii de credit sau case de brokeraj si profilul de risc pe care aceasta il prezinta. De asemenea, noile cerinte conduc la dezvoltarea pietei institutiilor de rating, ca urmare a faptului ca institutiile de credit sau casa de brokeraj pot determina calitatea creditului prin raportare la evaluarile realizate de institutii externe de evaluare a creditului" a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM.

Totodata, noile regulamente asigura cadrul legal pentru diversificarea metodelor privind evaluarea riscurilor si stabilirea cerintelor de capital de la un nivel simplificat la un nivel sofisticat si determina o reducere a cerintelor de capital in contextul evolutiei de la o abordare simplificata la abordari avansate.

Pentru a se asigura o perioada de tranzitie in vederea implementarii cerintelor de capital ale UE implementate prin pachetul normativ comun CNVM-BNR, institutiile de credit si casele de brokeraj au posibilitatea de a opta ca, pana la 1 ianuarie 2008, sa calculeze in continuare cerintele de capital in baza metodologiei actuale.

Dupa aceasta data, cerintele de capital initial ale intermediarilor vor fi calculate exclusiv in conformitate cu metodologia prevazuta de noile reglementari. Prin reglementarile recent aprobate, nu se modifica cerintele de capital initial necesar pentru societatile de servicii de investitii financiare, care raman la nivelul stabilit prin art. 7 din Legea 297/2004, Legea pietei de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri