Comisioanele percepute de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare de la intermediarii emisiunilor de obligatiuni lansate in Romania sunt de aproape zece ori mai mari decat cele care se practica pe pietele bursiere internationale si se reflecta in pretul platit de emitent, sustin analistii
"Costurile unei emisiuni de obligatiuni lansate sunt mai mari in Romania pentru ca si costurile platite de intermediar catre Comisiei sunt mult mai mari. Comisioanele platite catre CNVM s-au micsorat in 2006, dar sunt in continuare foarte mari in comparatie cu cele percepute pe pietele internationale ", a declarat pentru NewsIn Claudia Butac, directorul Departamentului Piete de Capital in cadrul ABN Amro. Potrivit acesteia, efectul direct este o stopare a emisiunilor de obligatiuni pe piata de capital romaneasca pentru ca orice comision perceput se traduce intr-un pret mai putin atractiv pentru investitori.

"Banca Mondiala a platit un comision de 0,15% din valoarea emisiunii de obligatiuni lansata in toamna la Bursa de Valori Bucuresti, de 525 milioane lei, iar suma totala platita catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a fost de 350.000 euro, o suma mult prea mare comparativ cu cea care ar fi fost perceputa in exterior", a declarat Camelia Butac.

In cazul unei emisiuni de obligatiuni corporative a unei entitati din Romania, CNVM percepe un comision si mai mare, de 0,5% din valoarea totala a obligatiunilor subscrise. "Daca ai o emisiune de volum mare, comisionul platit catre CNVM este cel mai mare, in raport cu toate celelelate comisioane platite catre intermediar si catre Bursa", spune Camelia Butac.

Emisiunea BCR, rezultat modest

Bancile romanesti prefera emisiunile pe pietele internationale si nu in Romania. Ultima emisiune pe piata romaneasca, recent incheiata de Banca Comerciala Romana (BCR), a avut un rezultat considerat modest. Oficialii BCR au declarat, dupa inchiderea emisiunii, ca nu vor mai lansa obligatiuni in lei pe piata romaneasca din cauza costurilor prea mari percepute.

"Urmeaza sa analizam in detaliu experienta obtinuta in urma realizarii acestei emisiuni, dar avand in vedere costurile extrem de ridicate ale pietei de capital din Romania, precum si ceea ce ar putea sa insemne o oarecare lipsa de interes a operatorilor locali ori o lipsa de performanta a capacitatilor de vanzare ale acestora, este foarte probabil ca vom continua sa structuram si sa emitem astfel de instrumente de plasament, urmand insa ca emiterea sa o facem pe piata internationala", a declarat, dupa finalizarea emisiunii, vicepresedintele executiv al BCR, Dan Bunea. "Cred ca va fi foarte greu ca o alta banca romaneasca sa atraga, in perioada imediat urmatoare, o astfel de finantare cu dobanda anuala fixa de 7,25% si fara alte comisioane", a adaugat Bunea.

"In acest caz, BCR a platit catre CNVM un comision de 0,5% din valoarea totala subscrisa, respectiv 1,205 milioane lei, dar costurile totale au fost ridicate si de cheltuielile pentru obtinerea unui rating mai bun, chiar inainte de lansarea emisiunii,", considera Camelia Butac.

BRD prefera pietele externe

In acest moment este in curs, pe bursa din Luxemburg, cea mai mare emisiune externa in lei, efectuata de BRD - Groupe Societe Generale (SocGen). "La Bursa din Luxemburg, costurile comisionelor de listare a emisiunii de obligatiuni BRD au fost in suma fixa, cuprinse intre 20.000 si 30.000 euro", a declarat pentru NewsIn un oficial al BRD SocGen. in Romania costurile totale ar fi fost mult mai mari din cauza comisioanelor platite Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, care, pentru valoare emisiunii, de 735 milioane euro, ar fi depasit 350.000 euro.

Comisioanele mari ale CNVM inhiba emisiunile de obligatiuni la bursa romaneasca
BRD a lansat, pe 29 noiembrie, o emisiune de obligatiuni in lei, in valoare de 500 milioane lei, cu scadenta la cinci ani si cu o dobanda anuala de 7,75%, emisiunea initiala fiind rezervata investitorilor nerezidenti. Emisiunea a fost suprasubscrisa, BRD vanzand obligatiuni in valoare totala de 735 milioane lei. Potrivit oficialilor BRD-SocGen, costurile mai reduse permit emitentilor sa ofere si dobanzi mai mari

Iar cum comisioanele de pe pietele externe sunt mult mai mici decat cele practicate in Romania, "economiile" astfel realizate pot permite oferirea unei dobanzi ceva mai ridicate. in acest fel este asigurat si succesul operatiunii.

"Sistemul legislativ din alte state, cum este Luxemburgul, incurajeaza emisiunile de obligatiuni prin comisioane mai reduse sau in suma fixa pe care le platesc emitentii. Probabil ca in Romania nu se doreste incurajarea acestor operatiuni de finantare prin piata de capital", a declarat pentru NewsIn, economistul sef al ING Bank, Florin Citu.

In general insa, bancile romanesti isi orienteaza emisiunile de obligatiuni spre pietele straine, in special in zona euro, pentru ca leul se apreciaza si ofera un randament foarte bun in raport cu moneda europeana. "Suma totala atrasa in lei este transformata mai departe in euro, cu un castig foarte bun, de aceea sunt cateva banci straine care au apelat la aceasta varianta pentru finantare", a mai spus Florin Citu.

"Comisioanele platite in Romania sunt invers proportionale cu marimea emisiunii, dar procentele sunt aceleasi ca pe pietele externe, in valoare absoluta", considera analistul Dan Barbulescu, presedintele Bucharest Equity Research Group. Potrivit acestuia, comisionul platit catre CNVM nu este cel mai mare, comparativ cu cele percepute de brokeri si de depozitar. "Nu cred ca sunt diferente mari intre costurile de emisiune din Romania si cele de pe pietele straine", a conchis Barbulescu.

Din ce sunt compuse costurile

Comisioanele mari ale CNVM inhiba emisiunile de obligatiuni la bursa romaneasca
Potrivit acesteia, costurile de intermediere sunt relativ aceleasi in Romania, comparativ cu alte piete internationale. "Totusi, in Romania nu avem inca un depozitar central si lichiditatea emisiunilor de obligatiuni este mult mai redusa, de aici si costurile mai mari, comparativ cu alte piete externe. Sunt investitori straini care sunt obligati sa deschida un cont in Romania pentru a putea efectua tranzactii, lucru care nu se intampla pe alte piete", a mai spus Claudia Butac.

"Piata bondurilor din Romania este franata, ca si cea a actiunilor, pe de-o parte pe componenta primara, de emisiune de obligatiuni, prin comisionul perceput de CNVM si, pe de alta parte, in partea de tranzactionare, unde se plateste un comision cuprins intre 0,03% si 0,07% pentru fiecare tranzactie din Bursa, care majoreaza costurile finale in raport cu alte piete de capital", a mai afirmat Claudia Butac. in opinia sa, "daca Romania vrea sa aiba o piata de capital de valori mari, trebuie reduse toate comisioanele atat pe piata obligatiunilor, cat si pe cea a actiunilor, unde costurile lansarii unei oferte publice primare sunt si mai mari".

Analistii pietei de capital sustin ca decizia de a lansa o emisiune de obligatiuni nu are neaparat legatura cu costurile platite de intermediar, ci tine cont de cererea totala pentru aceste titluri la un moment dat. "Este si cazul emisiunii de obligatiuni BRD, unde nu costurile au cantarit mult in decizia luata de banca", au mai spus analistii.

Parlamentul Romaniei a adoptat, in toamna acestui an, un proiect de lege prin care toate emisiunile de obligatiuni corporative lansate in 2007 erau scutite de plata comisioanelor catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, dar initiativa a fost respinsa de Cotroceni. "S-a dorit incurajarea pietei de obligatiuni din Romania, dar legea a fost respinsa de Presedintie", au declarat analistii. Potrivit acestora, in acest moment se face o presiune pentru reducerea acestor comisioane, dupa respingerea actului normativ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri