Citeste si

"Costurile unei emisiuni de obligatiuni lansate sunt mai mari in Romania pentru ca si costurile platite de intermediar catre Comisiei sunt mult mai mari. Comisioanele platite catre CNVM s-au micsorat in 2006, dar sunt in continuare foarte mari in comparatie cu cele percepute pe pietele internationale ", a declarat pentru NewsIn Claudia Butac, directorul Departamentului Piete de Capital in cadrul ABN Amro. Potrivit acesteia, efectul direct este o stopare a emisiunilor de obligatiuni pe piata de capital romaneasca pentru ca orice comision perceput se traduce intr-un pret mai putin atractiv pentru investitori.

"Banca Mondiala a platit un comision de 0,15% din valoarea emisiunii de obligatiuni lansata in toamna la Bursa de Valori Bucuresti, de 525 milioane lei, iar suma totala platita catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a fost de 350.000 euro, o suma mult prea mare comparativ cu cea care ar fi fost perceputa in exterior", a declarat Camelia Butac.

In cazul unei emisiuni de obligatiuni corporative a unei entitati din Romania, CNVM percepe un comision si mai mare, de 0,5% din valoarea totala a obligatiunilor subscrise. "Daca ai o emisiune de volum mare, comisionul platit catre CNVM este cel mai mare, in raport cu toate celelelate comisioane platite catre intermediar si catre Bursa", spune Camelia Butac.

Emisiunea BCR, rezultat modest

Bancile romanesti prefera emisiunile pe pietele internationale si nu in Romania. Ultima emisiune pe piata romaneasca, recent incheiata de Banca Comerciala Romana (BCR), a avut un rezultat considerat modest. Oficialii BCR au declarat, dupa inchiderea emisiunii, ca nu vor mai lansa obligatiuni in lei pe piata romaneasca din cauza costurilor prea mari percepute.

"Urmeaza sa analizam in detaliu experienta obtinuta in urma realizarii acestei emisiuni, dar avand in vedere costurile extrem de ridicate ale pietei de capital din Romania, precum si ceea ce ar putea sa insemne o oarecare lipsa de interes a operatorilor locali ori o lipsa de performanta a capacitatilor de vanzare ale acestora, este foarte probabil ca vom continua sa structuram si sa emitem astfel de instrumente de plasament, urmand insa ca emiterea sa o facem pe piata internationala", a declarat, dupa finalizarea emisiunii, vicepresedintele executiv al BCR, Dan Bunea. "Cred ca va fi foarte greu ca o alta banca romaneasca sa atraga, in perioada imediat urmatoare, o astfel de finantare cu dobanda anuala fixa de 7,25% si fara alte comisioane", a adaugat Bunea.

"In acest caz, BCR a platit catre CNVM un comision de 0,5% din valoarea totala subscrisa, respectiv 1,205 milioane lei, dar costurile totale au fost ridicate si de cheltuielile pentru obtinerea unui rating mai bun, chiar inainte de lansarea emisiunii,", considera Camelia Butac.

BRD prefera pietele externe

In acest moment este in curs, pe bursa din Luxemburg, cea mai mare emisiune externa in lei, efectuata de BRD - Groupe Societe Generale (SocGen). "La Bursa din Luxemburg, costurile comisionelor de listare a emisiunii de obligatiuni BRD au fost in suma fixa, cuprinse intre 20.000 si 30.000 euro", a declarat pentru NewsIn un oficial al BRD SocGen. in Romania costurile totale ar fi fost mult mai mari din cauza comisioanelor platite Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, care, pentru valoare emisiunii, de 735 milioane euro, ar fi depasit 350.000 euro.

Comisioanele mari ale CNVM inhiba emisiunile de obligatiuni la bursa romaneasca Parlamentul Romaniei a adoptat, in toamna acestui an, un proiect de lege prin care toate emisiunile de obligatiuni corporative lansate in 2007 erau scutite de plata comisioanelor catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, dar initiativa a fost respinsa de Cotroceni. "S-a dorit incurajarea pietei de obligatiuni din Romania, dar legea a fost respinsa de Presedintie", au declarat analistii. Potrivit acestora, in acest moment se face o presiune pentru reducerea acestor comisioane, dupa respingerea actului normativ.