In urma unei interventii la un post de televiziune, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca Declaratia unica va fi disponibila incepand cu 16 mai, iar parola de acces va fi trimisa, prin posta, in saptamanile urmatoare, scrie Hotnews.

"Declaratia (unica, n.r.) acum este finala, nu apare nicio alta varianta peste o zi, doua sau trei. Saptamana aceasta vom afisa pe site-urile tuturor institutiilor publice varianta pe care noi deja am comunicat-o. Formularul inteligent, acel formular va fi disponibil online incepand cu data de 16 mai, pentru ca oamenii sa poata depune astfel declaratia unica”, a tinut sa precizeze ministrul Finantelor.

”Vrem ca pana la finalul anului sa avem si o aplicatie telefonica pentru cei care vor sa faca plata de oriunde. Vrem sa mergem pe o simplificare radicala a tot ceea ce inseamna azi administratia publica si in special cea a fiscului. In saptamanile urmatoare, toti contribuabilii vor primi acasa, prin posta, parola pentru a accesa mediul online pentru a-si depune declaratia online. Deci, pana la final de luna aprilie, poate si inceput de luna mai, toti contribuabilii primesc acasa, prin posta, in plic sigilat parola de acces, pentru ca astazi sunt doar 5% (dintre contribuabili, n.r.) in sistemul online, restul sunt pe hartie. Vor fi schimbari spectaculoase in acest an", a afirmat Teodorovici.

In ceea ce priveste noutatile legate de Declaratia unica, Eugen Teodorovici a precizat ca Normele de aplicare vor fi publicate in Monitorul Oficial cel mai probabil miercuri, 28 martie.

"Norma de aplicare a Ordonantei pentru Declaratia unica va fi publicata probabil maine in Monitorul Oficial. Declaratia unica nu aduce nimic in plus in ceea ce inseamna numarul de taxe sau cuantum. Este o simplificare a mecanismului trecut si o schimbare de abordare. Sunt cateva lucruri de luat in seama, si anume: calitatea de asigurat pe zona de sanatate intervine in momentul in care se depune Declaratia unica si nu in momentul in care face prima plata, cum era in sistemul anterior, apoi nu mai sunt patru plati obligatorii, ci una singura si mergem pe o estimare. Omul isi poate estima chiar si zero ca si venituri, iar daca lucrurile se schimba fata de estimarea anterioara, are voie sa o corecteze. Poate folosi banii din acele patru plati obligatorii pentru alte nevoi curente de finantare, iar pana in martie, anul viitor, sa faca platile curente fata de stat. Avem acel stimulent de 5% daca declaratia se depune online pana la data de 15 martie, plus 5% daca se face plata anticipat pana la 15 decembrie, tocmai sa stimulam trecerea de la hartie in online", a sustinut ministrul Finantelor.

Sursa foto: Shutterstock / Africa Studio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri