Potrivit UNSAR, unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a cresterii costurilor aferente regularizarii daunelor. Primele de asigurare auto pot creste semnificativ atat din cauza onorariilor aferente expertizelor tehnice, dar si a altor costuri legate direct sau indirect de activitatea de evaluare.

Astfel, costurile ar urma sa fie suportate de toti posesorii de vehicule din Romania (circa 7 milioane de cetateni), nu doar de catre pagubiti (aproximativ 300.000 persoane in medie anual).

"Reamintim faptul ca inaintea propunerii de elaborare a unui proiect care vizeaza constituirea unui astfel de Corp de constatori, ideea a fost promovata preponderent de catre Asociatia Service-urilor Independente (ASSAI). Consideram vital ca, pentru indeplinirea scopului implicit al acestui proiect, de crestere a gradului de protectie a consumatorului, atat ASSAI, cat si toate celelate asociatii implicate inca in dezbaterea acestui proiect sa manifeste transparenta si sa aduca clarificari publice privind membrii, statutul si obiectivele lor", arata UNSAR.

La finele anului trecut, Cristian Muntean, pana atunci presedinte al ASSAI, devenea consilier al prim-vicepresedintelui ASF, Ovidiu Wlassopol. Acesta din urma a avut o prestatie jenanta in comisia pentru buget, finante si banci la numirea sa in pozitia de la ASF. Intrebat de semnificatia anumitor termeni specifici si elementari din industria asigurarilor, Ovidiu Wlassopol a demonstrat ca era efectiv paralel cu domeniul pe care trebuia sa il supravegheze. Revenind, la numirea sa in functia de consilier, Cristian Muntean anunta ca vrea sa constituie un corp al constatatorilor de dauna independenti.

UNSAR: Companiile de...
Citeste si: UNSAR: Companiile de asigurari pierd bani pe segmentul RCA

Un proiect de lege in acest sens (CEETAR) a fost respins insa in anul 2015 de Senatul Romaniei, comisiile avizatoare din Camera Deputatilor, avand de asemenea punct de vedere negativ de la Guvern si de la Consiliul Concurentei, unul dintre oponentii vocali ai acestui proiect, la acea vreme, fiind si ASF.

UNSAR mai considera ca elaborarea unor reglementari in graba, precum cosntituirea Corpului constatatorilor de daune independenti, fara studii de impact si fara o integrare corecta a opiniilor specialistilor in domeniu, nu ar fi in interesul consumatorilor de asigurare RCA.

Infiintata in 1994, UNSAR reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei asigurarilor pe plan intern si international.

Cristian Muntean, ASSAI:...
Citeste si: ASSAI: Service-urile au ajuns sa crediteze activitatea asiguratorilor

Sursa foto: Shutterstock / Inara Prusakova