Principala hiba a economiei romanesti: politica fiscala! Sectorul privat, firmele si populatia platesc risipa statului, care creste continuu cheltuielile neproductive si este incapabil sa colecteze veniturile, in special pe cele din taxele pe consum, principalul motor al economiei. In aceste conditii, statul functioneaza pe datorii mari, in timp ce vecinii nostri se dezvolta sanatos, pe baza fondurilor europene si cu deficite mici sau chiar pe excedent.

Dan Bucsa, economist sef UniCredit Bank pentru Europa Centrala si de Est, sustine ca Romania este intr-un context favorabil la nivel global si la nivel regional. Din pacate, insa, tara noastra si-a facut, in timp, renumele de “tara a oportunitatilor ratate”.

In aceasta perioada, de crestere economica puternica, Romania rateaza oportunitatea de a face economii, de a dezvolta zona rurala, de a-si imbunatati infrastructura etc.

Romanii din mediul rural traiesc in evul mediu

“Dintre oportunitatile ratate mentionez doar doua. Era un moment extraordinar pentru a face ceva in mediul rural, dar nu s-a facut nicio reforma, oamenii aceia traiesc in evul mediu si acolo vor ramane probabil mult timp. De asemenea, era un moment foarte bun sa dezvoltam infrastructura, dar probabil nu vom reusi prea curand”, a punctat Bucsa.

In schimb, la noi cresc salariile foarte repede, care alimenteaza importurile (pentru ca economia, lipsita de investitii, nu e capabila sa produca suficient pentru a satisface cererea in crestere), care pun presiune pe cursul de schimb.

Romania a avut, in 2017, cea mai mare crestere economica din regiune, alaturi de Turcia. Cele doua tari sunt, insa, alaturi de alte doua (Cehia si Ungaria) supuse unor presiuni mari venite din cresterea peste potential.

Cresterea economica din regiune este bazata, in general, pe consum, insa si investitiile sunt robuste in tarile care stiu sa atraga fonduri europene foarte multe: Ungaria, Bulgaria, Slovacia si Croatia. “La noi, speram ca anul acesta va fi mai bine decat anul trecut, ca mai prost este foarte greu sa poti”, a mai spus Bucsa.

Bulgaria demonstreaza ca se poate creste fara deficite

In ce masura cresterea economica mai poate continua? Depinde de modul in care este finantata. In Romania, este finantata printr-o scadere a economisirii din partea statului.

“In Romania se remarca o scadere a economisirii care nu se regaseste in nicio alta tara. Cam peste tot, fie scade foarte putin, fie creste. Dintre sectoarele din Romania, care este cel care duce la o scadere accelerata a ratei de economisire? Statul, care in acest moment creeaza niste deficite care probabil vor fi undeva intre 3 si 4% anul acesta, de departe cel mai ridicat nivel din regiune. La polul opus sunt tari care nu prea cheltuiesc, desi au crestere economica foarte puternica: Cehia sau Bulgaria. Bulgaria, o tara mult mai mica decat noi, creste cu 4% an de an si probabil va creste asa si in urmatorii ani, fara sa genereze deficite mari. Deci se poate!”, a adaugat economistul citat.

In schimb, in sectorul privat, atat companiile, cat si populatia, fac economii “in asa fel incat statul sa poata cheltui”.

In final, deficitul se reflecta in contul extern si, implicit, in devalorizarea leului. “Balanta comerciala are un deficit care se deschide din ce in ce mai tare. Ungaria are un surplus de 8% din PIB, ceea ce creeaza suport pentru forint. Ungurii trebuie sa tina dobanzile foarte jos pentru ca forintul sa nu se apreciere. Pentru leu nu e nici un suport. Adunand faptul ca inflatia este mai mare la noi decat in alte tari (suntem depasiti doar de Rusia, Turcia si Ucraina, tari cu probleme structurale mult mai mari), BNR trebuie sa majoreze dobanda. Noi credem ca se va oprin la 3% (in prezent este de 2,25%-n.r.)”, a subliniat Bucsa.

Inflatia, in mare parte generata de cresterile de taxe

Economistul UniCredit a mai subliniat ca, din inflatia curenta, de 4,7%, aproximativ 1,5 puncte procentuale vin din zona fiscala, respectiv din cresterile de taxe care, in cele din urma, se reflecta in preturi. Iar aceasta influenta va continua pentru ca nu sunt suficiente venituri la buget.

Pentru perioada urmatoare, Dan Bucsa anticipeaza ca principalele ramuri ale economiei vor creste, mai putin infrastructura.

Salariile, insa, dupa cresterea pputernica de anul trecut, vor inregistra o decelerare, vizibila deja in ianuarie. “Am vazut acea crestere de salarii promisa care, de fapt, s-a transformat in scadere. In Sanatate, probabil salariile vor creste din martie dar, chiar si asa, daca aceasta crestere va veni, va reusi doar sa echilibreze scaderea din ultimul timp. Per ansamblu, asteptram o incetinire a cresterilor de salarii”, a mai spus economistul UniCredit.

Creditarea nu prezinta ingrijorari si nici preturile din piata imobiliara. De asemenea, Bucsa nu vede tensiuni puternice pe piata muncii in Romania, comparativ cu tarile din regiune (doar 10% din firmele romanesti au probleme cu forta de munca, prin comparatie cu Ungaria, unde procentul este de 90%).

Principala problema in Romania ramane cea legata de finantele publice

“Deficitul creste in continuare pentru ca au crescut foarte mult cheltuielile, iar colectarea este foarte slaba. Reducerile de TVA, desi ni s-a spus ca pierderile se vor corecta printr-o conformare mai buna la plata, nu au dus la cresteri de venituri. Incasarile din TVA, ca procent in PIB, scad deja de doi ani. La fel si la accize. Nu exista o stabilizare, asa cum s-a intamplat dupa introducerea cotei unice, in 2004. Atunci s-a inregistrat o scadere a veniturilor, insa in doi ani de la introducere, incasarile erau mai mari decat inainte. La TVA suntem foarte departe de aceasta situatie”, a subliniat Dan Bucsa.

Asadar, in Romania, in perioada urmatoare, cresterea salariilor va incetini, creditarea la fel, fiind legata direct de salarii, probabil va incetini si comertul cu amanuntul din aceasta cauza. Preturile imobilelor nu ingrijoreaza, iar tensiunile din piata muncii nu sunt la fel de puternice ca in alte tari.

“Problema mare este politica fiscala, pentru ca este capabila sa alimenteze acest circuit: sa mareasca din nou salariile excesiv, care se duc in creditare, in comert cu amanuntul, in preturile la imobiliare si, in cele din urma, in tensiuni pe piata muncii. Trebuie sa fie rupta aceasta legatura si atunci, probabil, lucrurile se vor stabiliza”, a mai spus oficialul UniCredit.

In materie de riscuri interne, “pe primele cinci locuri se afla politica fiscala”, iar din extern vine un risc geopolitic generat de situatia economica din Rusia si Turcia (si nu va scadea in perioada urmatoare) si unul din barierele impuse de presedintele SUA la importurile de otel (ne afecteaza nu pentru ca Romania exporta mult otel, ci pentru ca tarile din regiune sunt foarte expuse la acest risc).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri