Modificarea Codului Fiscal prin Ordonanta de Urgenta nu mai este de mult o exceptie. Mai mult, in 2018 pare a fi devenit o regula frecvent utilizata. De la inceputul anului pana in prezent, dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 79 pe 2017, au fost operate patru modificari majore. Asadar, mai mult de o Ordonanta pe luna pentru a corecta erorile revolutiei fiscale. Insa, din nou, ni se promite ca din 2019 Codul Fiscal nu va mai fi modificat….atat de des!

Cea mai recenta schimbare, adoptata in sedinta de Guvern de joi, a fost necesara, spun reprezentantii autoritatilor, pentru ca Ordonanta 79 s-a blocat in Camera Deputatilor (din motive inexplicabile). Actul normativ prevede ca microintreprinderile de pana la un milion de euro vor fi impozitate pe cifra de afaceri, nu pe profit (anterior, plafonul era de 500.000 de euro). In urma mai multor observatii venite din partea mediului de afaceri, in Senat s-a decis ca firmele aflate in aceasta situatie sa poata opta pentru impozitarea pe profit sau pe cifra de afaceri daca indeplinesc cumulativ doua conditii: cel putin doi angajati si capital social de minim 45.000 de lei, iar aceasta prevedere a fost preluata in noul act normativ.

In cazul in care modificarea Ordonantei 79 nu se adopta pana la finalul primului trimestru (peste o zi!!!), toate firmele cu cifra de afaceri de pana la un milion de euro ar fi fost impozitate ca microintreprinderi.

Lamuriri cu privire la sumele directionate catre ONG-uri

O alta modificare adoptata in Senat si preluata in noua Ordonanta se refera la posibilitatea ca microintreprinderile care fac sposorizari pentru finantarea organizatiilor non-profit, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati la cel putin un serviciu social licentiat, sa poata deduce sumele aferente din impozitul pe venit pana la nivelul de 20% din impozitul pentru trimestrul in care au fost inregistrate cheltuielile respective.

De asemenea, Ordonanta vizeaza majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi alocata ONG-urilor din aceeasi categorie.

Ordonanta contine si prevederi referitoare la accizele la motorina, dar si la rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care sa contina codul numeric personal, fara alte acte doveditoare.

Codul Fiscal 2018 - schimbarile nu se opresc aici

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, spune ca toate modificarile necesare la Codul Fiscal trebuie facute anul acesta, astfel incat din 2019 sa avem mai multe stabilitate.

"Doar daca mai apar urgente vizavi de Codul fiscal sa mai facem astfel de modificari. In caz contrar, efectiv, analizam intregul Cod fiscal si Codul de procedura fiscala articol cu articol, va fi in dezbatere publica si o discutie foarte clara cu toti cei avizati, iar la final de iunie sa postam public forma finala a celor doua acte normative extrem de importante pentru economie. Lasam iulie, august, septembrie, pentru o dezbatere publica si mai larga, iar undeva pe final de an sa adoptam ultima modificare a Codului fiscal, dar, repet, doar masuri care sunt in beneficiul economiei si nimic altceva. Dupa 1 ianuarie, sa nu ne mai tinem de Codul fiscal pentru ca e nevoie de stabilitate", a subliniat Eugen Teodorovici.

Precedentele modificari ale Codului Fiscal, adoptate dupa 1 ianuarie 2018 (cand a intrat in vigoare Ordonanta 79 care prevede transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, majorarea pragului pentru microintreprinderi si reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%) au vizat, de asemenea, remedierea unor situatii create de respectiva Ordonanta.

In primul rand s-a decis rezolvarea problemei salariatilor scutiti de la plata impozitului pe venit (IT, cercetare dezvoltare etc.) si a persoanelor cu contracte cu timp partial, ambele categorii fiind mai puternic afectate la salariul net de mutarea contributiilor decat in alte cazuri.

Ulterior, o noua Ordonanta a venit sa corecteze problemele generate in cazul concediilor medicale de majorarea contributiei la pensie (la angajat) de la 10,5% la 25%, aspect care a dus la micsorarea indemnizatiilor de concediu inclusiv pentru femeile aflate in concediu pre/post natal. In acest caz, problema a fost rezolvata doar partial, masura fiind aplicabila doar pana in toamna acestui an.

Nu in ultimul rand, Codul Fiscal a fost modificat pentru comasarea a 7 declaratii, printre care si celebrul formular 600, intr-una singura, pentru declararea si plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale de catre persoanele fizice care care obtin venituri extrasalariale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri