Dobanzile la lei dau semne de stagnare de la inceputul acestui an, dupa saltul semnificativ din toamna lui 2017, si nu mai dau mari emotii debitorilor care au in derulare credite cu dobanda variabila. Analistii avertizeaza, insa, ca dobanzile se afla pe un trend de crestere, din cauza amplorii pe care o ia inflatia. In cazul depozitelor, insa, teoria nu sta in picioare.

Majoritatea bancilor actualizeaza dobanzile la creditele in lei trimestrial, la valoarea indicelui de referinta (ROBOR la 3 luni) de la granita dintre trimestre (ultima zi din trimestrul trecut, sau prima zi din trimestrul urmator). La trecerea din primul catre al doilea trimestru din 2018 nu s-a mai starnit agitatie (cum s-a intamplat la final de septembrie 2017 si chiar si la finalul anului) datorita faptului ca valoarea indicelui a fost apropiata de cea din urma cu trei luni (2,08% fata de 2,05% pe an). Asadar, dobanzile in trimestrul doi din 2018 vor fi usor mai ridicate decat cele din primul trimestru, la fel si ratele la banca.

Inflatia erodeaza grav economiile

Insa, desi debitorii sunt avantajati de aceasta evolutie (daca ne raportam la estimarile analistilor), sau foarte putin dezavantajati, cei care au bani in depozite bancare (in lei) sunt profund nedreptatiti, avand in vedere ca dobanzile raman scazute la economii, iar inflatia erodeaza valoarea acestora. Cele mai recente date oficiale indica o inflatie anuala de 4,7%, iar analistii sustin ca nu se va opri aici. Prin comparatie, dobanzile la depozitele in lei sunt, in medie, in jur de 1% pe an.

In cazul persoanelor fizice, dobanzile la depozite nu numai ca nu au crescut odata cu cele la credite, incepand cu toamna lui 2017, dar in ianuarie 2018 erau chiar sub cele din ianuarie 2017, cu exceptia depozitelor noi care au beneficiat de dobanzi usor mai "generoase" datorita tonului dat de BNR privind majorarea dobanzii de politica monetara.

Si la economiile firmelor, dobanzile au crescut usor, insa nesemnificativ fata de avansul de la credite.

Citeste si:
Romanii se refugiaza din nou in valuta? De ce se tem?
Aurelian Dochia: ROBOR...

Bancile spun ca majorarea ROBOR va aduce, dupa sine, si o crestere a dobanzilor la depozite, insa cu un anumit decalaj in timp.

Pentru ROBOR la 3 luni (luat in calcul la actualizarea dobanzilor pentru majoritatea imprumuturilor in lei), analistii estimeaza un nivel de peste 3% in urmatoarele 12 luni, insa este putin probabil ca si dobanzile la depozite sa urmeze acelasi trend.

De ce? Pentru ca, paradoxal, desi dobanzile la depozite nu mai aduc de mult castiguri (ci chiar pierderi in tot mai multe cazuri, avand in vedere dobanzile reduse, taxele si comisioanele percepute de banci si, mai nou, inflatia) nivelul economisirii din banci doboara record dupa record.

Revine apetitul pentru valuta?

Datele publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) exprima decelerarea creditarii si intensificarea economisirii. In februarie fata de ianuarie, economiile firmelor si populatiei au urcat cu 0,9% fiecare, insa de la an la an dinamica este semnificativa: componenta in lei a urcat cu 12,6%, iar segmentul valutar a crescut cu 13,4% (in special cu aportul populatiei). Asadar, revine in atentia romanilor economisirea in valuta!

Citeste si:
De ce romanii isi tin banii la banca, desi dobanzile abia bat inflatia
Romanii au tot mai multi bani...

In schimb, creditarea da semne de incetinire, iar temerile sunt ca aceasta va continua din cauza incertitudinilor legate de evolutia economiei. Dinamica an/an a soldului creditului neguvernamental a decelerat de la 6,8% in ianuarie la 6,1% in februarie.

Astfel, raportul credite-depozite a scazut de la 76,6% in ianuarie la 76,1% in februarie (minimul ultimelor decenii). Asta inseamna ca bancile, per total, au surplus de bani (pe care nu reusesc sa ii plaseze in credite) motiv pentru care nu au nici un interes sa stimuleze economisirea prin majorarea dobanzilor la depozite.

Vestea proata pentru deponenti este ca situatia ar putea persista pe termen mediu.

Economistii Bancii Transilvania estimeaza ca depozitele vor creste cu ritmuri mult superioare creditarii in urmatorii ani, fapt care va duce la reducerea si mai drastica a raportului credite/depozite si, implicit, la lipsa de apetit a bancilor pentru economiile populatiei de firmelor.

Citeste si:
Trendul de majorare a dobanzilor, valabil doar la credite
Bancile anticipeaza trendul...

“Previzionam cresterea creditului privat cu ritmuri medii anuale de 3,9% in 2018, 2,2% in 2019 si 0,9% in 2020. Pentru depozitele neguvernamentale ne asteptam la dinamici medii anuale de 10,5% in 2018, 9,4% in 2019 si 9,1% in 2020”, se arata intr-o analiza a bancii.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Top 10 dobanzi la depozitele bancare in lei pe 12 luni