Statul roman se imprumuta din ce in ce mai scump de la o luna la alta din cauza dezechilibrelor care se acumuleaza in economie si culmineaza cu inflatie tot mai mare si deficite impovaratoare. Senatorul PNL, Florin Citu, sustine ca Guvernul arunca costul actualului program de guvernare pe umerii generatiilor viitoare.

Potrivit acestuia, in 2017, investitorii au penalizat imediat “ticalosiile” din programul de guvernare al PSD.

“Dobanzile din piata, determinate de perceptia asupra riscului de tara, rata inflatiei in viitor, cerere si oferta (nu de legi facute dupa ureche in Parlament) au crescut. Acest lucru s-a intamplat chiar daca BNR nu a crescut dobanda de politica monetara pana la sfarsitul lui 2017 (desi ar fi trebuit)”, a precizat Citu.

In opinia sa, acest aspect demonstreaza faptul ca piata functioneaza, iar anticipatiile acesteia s-au confirmat: inflatia a crescut.

“Statul roman s-a imprumutat din ce in ce mai scump, aruncand costul ticalosiilor din programul de guvernare asupra generatiilor viitoare. Care este acest cost? Asta este ce ar trebui sa ne prezinte Guvernul si in special Ministerul Finantelor Publice. Sa ne prezinte premierul cu cat a cresut costul pentru generatiile viitoare, pentru ca a trebuit sa se imprumute mai scump cu fiecare emisiune de obligatiuni la fiecare scadenta”, a punctat senatorul citat.

Cat au crescut dobanzile in ultimul an?

Costul de finantare al statului este, in prezent, cu aproximativ 1,5 puncte procentuale, in functie de scadenta, mai mare decat in decembrie 2016. Concret, pentru titlurile de stat pe 6 luni, dobanda platita de stat la finalul lui 2016 era de 0,9% pe an, iar in aprilie 2018 a urcat la 2,04% pe an.



Pentru obligatiunile pe 5 ani dobanda a urcat, in perioada analizata, de la 2,54% la 4,03% pe an, iar la cele pe 10 ani de la 3,6% la 4,52% pe an.

In lui Citu, cresterea deficitului bugetar la 3,3% din PIB, de la 0,8% in 2015, intr-o perioada de crestere economica si cu tinta de 4,9% in 2018 este penalizata de piata.

“Sigur, "geniile" din Guvern pot sa vina cu o lege sa plafoneze dobanziile la care se imprumuta statul roman. Poate nu o fac pentru ca pana si acestia inteleg ca interventia asupra pretului i-ar scoate din piata si ar ramane fara bani de pensii si salarii?”, adauga Florin Citu.

El sustine ca, pentru a nu prabusi economia, si asa cea mai saraca din UE, Guvernul ar trebui sa reduca deficitul bugetar, sa opreasca subventiile pentru tot felul de programe “ticaloase”, sa opreasca interventiile in economie (si mai ales asupra preturilor), sa retraga statul din economie, sa permita pietei libere sa se dezvolte.

“Politicienii romani au incearcat timp de 28 de ani diferite forme de socialism. Este momentul sa dam o sansa reala pietei libere, economiei private si competitiei”, incheie Citu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri