Guvernul PSD-ALDE arata, inca o data, ca nu vrea sa renunte la desfiintarea Pilonului II de pensii obligatorii administrate privat, astfel incat sa beneficieze de contributiile viitoare si cele acumulate in ultimii zece ani de zile de catre persoanele active pe piata fortei de munca si a caror valoare totala ajunge la aproape 9 miliarde de euro. Mai mult, romanilor li se arunca in fata platitudini care sfideaza orice logica economica si de constructie a sistemului de pensii private din Romania, precum, asa cum a spus astazi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, "crearea unui mecanism prin intermediul caruia romanii sa fie stimulati sa isi transfere pensiile private de la Pilonul II la stat".

Acum, ce roman "cu scaun la cap" si-ar muta contributiile acumulate in 10 ani la Pilonul II integral la Pilonul I? Guvernul a dat deja, anul trecut, o lovitura puternica contribuabililor la sistemul de pensii private obligatorii, prin scaderea contributiilor de la 5,1% la 3,75%, desi contributia ar fi trebuit sa ajunga la 6% inca din 2016. Apoi au fost multiplele declaratii aruncate in spatiul public, fie de catre fostul ministru de Finante, Ionut Misa, fie de catre ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, cu privire la viitorul Pilonului II care au creat incertitudine si au dat de inteles ca PSD nu va renunta cu una cu doua la planul desfiintarii sistemului de pensii private obligatorii.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca vrea sa ii stimuleze pe oameni sa isi treaca pensiile la Pilonul I, adica cel de stat, astfel incat Pilonul II sa devina optional, potrivit Digi24.

"Informatiile trebuie aduse la cunostinta contribuabililor vis-a-vis de cat s-a acumulat (la Pilonul I de stat - n.r.), pe ce se bazeaza omul, sa stie exact care este perioada de timp in care el acumuleaza si cat acumuleaza, pentru a fi sigur ca banii pe care el ii depune lunar exista si sunt folositi intr-un mod eficient si ca va avea siguranta unei pensii atunci cand iese la pensie. De asemenea, putem sa gasim si un mecanism de a stimula trecerea optionala de la Pilonul II la Pilonul I si alte astfel de elemente. Principiile trebuie sa stea la baza unui astfel de mecanism astfel incat oamenii sa opteze. Pe anumite zone statul poate sa faca performanta. Ca nu am dovedit un an de zile... este adevarat!", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul de Finante fie invarte platitudini care sfideaza orice logica economica si de constructie a sistemului de pensii private din Romania, cu scopul de induce in eroare, fie nu prea stie despre ce vorbeste. De exemplu, porneste de la ideea ca Pilonul I si Pilonul II s-ar afla intr-o competitie pentru contributiile romanilor la pensie: "Noi, ca stat, trebuie sa lasam cetateanului posibilitatea sa opteze pentru cea mai buna varianta", a spus Teodorovici.

Cresterea nivelului de trai din ultimul secol si dezvoltarea si progresele medicinei au facilitat cresterea sperantei de viata si la imbatranirea populatiei, per ansamblu. De asemenea, tinerii se concentreaza pe cariera si cauta sa se dezvolte pe plan profesional, asa ca nu mai au timp sa procreeze si sa fie parinti. Datele INS arata ca in primii 21 de ani de democratie, numarul copiilor nou-nascuti aproape s-a injumatatit. Astfel, daca in anul 1990 s-au nascut 314.746 de copii, in anul 2011 s-au nascut doar 196.242 de copii.

Toate aceste tendinte au inceput sa se manifeste in urma cu cateva decenii, iar efectele imbatranirii populatiei la nivel mondial incep sa se manifeste si mai pregnant. Si populatia Romaniei se afla intr-un accentuat trend de scadere, in principal din cauza emigratiei, si de imbatranire, fapt care, in lipsa reformelor profunde, va duce in cateva decenii la explozia "bombei demografice".

Iata cateva date statistice, cu surse de la Institutul National de Statistica pana la Banca Mondiala si Fondul ONU pentru Populatie:

  • populatia Romaniei a scazut in perioada 1990-2011 cu 4,2 milioane de locuitori, de la 23,2 la 20,1 milioane de locuitori (potrivit rezultatelor recensamantului din 2011);
  • pana in 2050, populatia Romaniei va continua sa scada, pana la circa 16-17 milioane de locuitori, cu 6-7 milioane mai putini decat in 1990 (studii UE, BM, FMI, ONU, INCE);
  • cel mai pesimist scenariu de scadere a populatiei Romaniei este de 13,3 milioane de locuitori pana in 2050 (potrivit BERD, studiu publicat in 2008);
  • rata natalitatii din Romania a scazut de la 13,7 la mia de locuitori in 1990 la 9,9 la mia de locuitori in 2010 (potrivit INS) si va continua sa scada, potrivit prognozelor demografice;
  • rata fertilitatii a scazut in Romania de la 2,3 copii / femeie in 1989 la 1,4 copii / femeie in 2010 (potrivit INS), iar estimarile sunt ca va ramane in continuare una dintre cele mai scazute rate la nivelul UE;
  • varsta medie a mamei din Romania, la prima nastere, a crescut de la 22,3 ani in 1990 la aproape 28 de ani in 2010 (potrivit INS);
  • durata medie a vietii in Romania a crescut de la 70 de ani in 1990 la 74 de ani in 2010 (potrivit INS) si continua sa creasca.

Reducerea si imbatranirea populatiei inseamna presiuni tot mai mari pe umerii bugetului public de pensii (bugetul de asigurari sociale de stat), care trebuie sa sustina, cu tot mai putini contributori (salariati si platitori de contributii sociale), un numar tot mai mare de beneficiari (pensionari din sistemul public). Problemele demografice ale Romaniei arata ca sistemul public de pensii nu mai este sustenabil in forma actuala si necesita o reforma profunda, pentru a nu intra in colaps in deceniile viitoare.

Atentie! In ultimii patru ani deficitul fondului de pensii a depasit deficitul bugetar al bugetului consolidat. In 2016 deficitul bugetar a fost de 18 miliarde de lei, iar deficitul fondului de pensii, de aproape 19 miliarde de lei lei. In 2017, deficitul a sporit cu 3 miliarde de lei, pana la peste 22 miliarde de lei.

Acesta este motivul pentru care statul roman a introdus in 2007 sistemul de pensii private, dupa un model testat si recomandat de catre Banca Mondiala. Astfel, sistemul de pensii private multipilon, compus din Pilonul II - obligatoriu si Pilonul III - facultativ de pensii private, este complementar Pilonului I de stat, nu concurent, cum incearca sa induca actualul Guvern.

In Romania, sistemul public de pensii resimte din plin impactul "bombei demografice"

  • in 1990, la sistemul public de pensii contribuiau 8,2 milioane de salariati, care sustineau 2,5 milioane de beneficiari (pensionari de asigurari sociale de stat);
  • in 2010, la sistemul public de pensii contribuiau 4,4 milioane de salariati, care sustineau 4,8 milioane de beneficiari (pensionari de asigurari sociale de stat);
  • raportul s-a modificat de la aproape 3,3 salariati care sustin un pensionar la un raport subunitar (potrivit datelor INS).

Sistemul public de pensii (asa-numitul Pilon I, de stat) functioneaza dupa principiul redistributiv (in engleza, PAYG = pay as you go): statul colecteaza contributii sociale de pensii de la salariati si le plateste imediat, sub forma de pensii, catre pensionarii actuali. Datele statistice arata deja ca aceasta logica redistributiva nu mai poate functiona pe baze sustenabile prea mult timp de acum incolo, in conditiile problemelor demografice. Salariatii (contributorii) vor fi tot mai putini, iar pensionarii (cei care beneficiaza din sistemul public de pensii) vor fi tot mai multi.

Iesirea din aceasta dilema o face sistemul de pensii private, prin care fiecare participant poate economisi pentru propriul viitor. Sistemul privat de pensii are cateva avantaje fata de cel public: banii participantilor sunt investiti pe termen lung, in loc sa fie cheltuiti imediat, iar participantii au drept de proprietate asupra contului personal in care li se strang banii de pensie; sistemul privat da participantilor sansa unei pensii decente la varsta retragerii; concurenta dintre administratori asigura eficienta sistemului, adica randamente eficiente la investitiile realizate cu banii participantilor.

La sfarsitul lunii septembrie 2017 existau in Romania 7 milioane de participanti la fondurile de pensii private Pilon II. Suma acumulata in conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care castigul total din investiti a fost de peste 7 miliarde de lei. Peste un milion de participanti au mai mult de 10.000 de lei in cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei.

Asadar, ce roman "cu scaun la cap" si-ar muta contributiile acumulate in 10 ani la Pilonul II integral la Pilonul I, pentru a se evapora imediat?

Sursa foto: Ysbrand Cosijn / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri