Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a retras in data de 26 august 2015 autorizatia de functionare a societatii Astra Asigurari si a luat aceeasi decizie in ce priveste societatea Carpatica Asigurari, un an mai tarziu, respectiv in data de 27 iulie 2016. Retragerea autorizatiei de functionare a celor doua societati a avut drept consecinta imediata pierderea calitatii acestora de membru al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) si, implicit, preluarea spre gestionare de catre BAAR a tuturor dosarelor de dauna Carte Verde care implica autovehiculele asigurate in mod valabil la data accidentului la Astra Asigurari, respectiv Carpatica Asigurari.

Situatia platilor de despagubiri pentru cele doua societati, la sfarsitul lunii februarie 2018, se ridica pana acum la 15.157 dosare de dauna si despagubiri achitate in suma totala de 73,7 milioane euro. Defalcat, de la data retragerii autorizatiei de functionare a Astra Asigurari si pana la 28 februarie 2017, au fost transferate catre BAAR un numar de 7.388 dosare de dauna. Situatia solutionarii lor este urmatoarea:

  • 7.198 dosare au fost solutionate integral, cuantumul total al sumei achitate de Birou fiind de 27,4 milioane euro. In procente, Biroul a solutionat si achitat pana la 28 februarie 2018 circa 97% din numarul total al dosarelor avizate la acesta pentru Astra Asigurari;
  • 91 de dosare au fost solutionate partial, suma platita de BAAR fiind de 6,4 milioane euro. Pana la solutionarea completa a acestor dosare, BAAR a constituit suplimentar o rezerva de dauna in valoare de 13,4 milioane euro;
  • 99 dosare se afla in curs de solutionare iar rezerva de dauna constituita in acest scop de catre Birou este in valoare de 5,5 milioane euro.

Din cifrele prezentate rezulta faptul ca pentru dosarele solutionate partial sau care se afla in curs de solutionare in cazul Astra Asigurari, rezerva de dauna constituita ramasa la nivelul BAAR este, in prezent, de 18,5 milioane euro.

In ceea ce priveste cea de-a doua societate, Carpatica Asig, Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania i-au fost avizate un numar total de 7.769 dosare de dauna in intervalul cuprins intre 27 iulie 2016 si 28 februarie 2018. Situatia solutionarii acestora este urmatoarea:

  • Dosare solutionate integral - 6.773, pentru care s-a achitat suma de 32,4 milioane euro
  • Dosare solutionate partial - 123 pentru care pana in prezent s-au achitat 7,5 milioane de euro si s-a constituit o rezerva de dauna ramasa de 19,10 milioane euro;
  • Dosare aflate in curs de solutionare - 873, pentru care s-a constituit o rezerva de dauna in valoare de 15,89 milioane euro.

Din cifrele prezentate se poate observa ca pentru dosarele solutionate partial sau care se afla in curs de solutionare in cazul Carpatica Asigurari, rezerva de dauna constituita ramasa la nivelul BAAR este, in prezent, de 34,99 milioane euro. In procente, circa 87% din numarul total al dosarelor preluate de BAAR pentru aceasta societate au fost deja solutionate integral, celelalte aflandu-se in diferite stadii de solutionare.

In rezumat, ca urmare a falimentului celor doua societati, Astra Asigurari si Carpatica Asig, BAAR a preluat in gestionare un numar total de 15.157 dosare (Astra Asigurari + Carpatica Asig) din care:

  • 92.18% solutionate integral;
  • 1.41% solutionate partial;
  • 6.41% in curs de solutionare.

Despagubirile achitate pana la finele lunii februarie 2018 de BAAR pentru ex membri sai Astra Asigurari si Carpatica Asig se ridica la suma totala de 73,7 milioane euro iar rezerva totala constituita pentru dosarele aflate inca in curs de solutionare este de aproape 54 milioane euro.

Tot din aceasta categorie - plati pentru societati ex-membre BAAR ar mai trebui mentionat faptul ca in anul 2017 a fost platita pentru un dosar Grup As o despagubire in suma de 9.056 lei (si mai exista inca dosare active) in conditiile in care societatii Grup As i-a fost retrasa autorizatia de functionare in anul 2002.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) este o asociatie profesionala ai carei membri sunt toate societatile de asigurare care practica pe teritoriul Romaniei asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA). Fondul de care dispune BAAR este constituit din contributia directa a societatilor de asigurare egala cu o pondere de 5,5% din valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pe segmentul RCA.

Ca urmare, tarifele de prima RCA vor include intotdeauna si costul acestor despagubiri, nota de plata pe care intreaga piata de asigurari trebuie sa o achite dupa falimentul Astra Asigurari si Carpatica Asig, societati a caror situatie financiara s-a deteriorat sub supravegherea ASF.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri