Consiliul Investitorilor Straini (FIC), organizatie ce reuneste companii a caror cifra de afaceri cumuleaza peste 180 de miliarde de lei si care angajeaza aproape 200.000 de persoane, a adresat o noua scrisoare catre reprezentantii Guvernului PSD-ALDE legata de transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.

"Angajatorii pe care ii reprezentam nu inteleg de ce procesul de adoptare prin lege a ordonantei de urgenta care reglementeaza transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat nu este finalizat", precizeaza acestia in scrisoarea trimisa catre Calin Popescu - Tariceanu, Liviu Dragnea, Viorica Dancila si Eugen Teodorovici.

In data de 31 octombrie 2017, Consiliul Investitorilor Straini a mai trimis o scrisoare similara prim-ministrului in functie la acea vreme, Mihai Tudose. Acestia au afirmat inca de atunci faptul ca nu inteleg argumentele economice ale masurii privind transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat si au rugat Guvernul sa transmita ce problema doreste sa rezolve prin mutarea contributiilor si de ce crede ca aceasta este o solutie buna. Investitorii straini si-au exprimat ingrijorarea ca aceasta masura, in lipsa unui studiu de impact si fara o atenta pregatire a implementarii, va avea efecte neprevazute, insa au fost ignoranti.

"In cele trei luni de la aplicare, realitatea a demonstrat ca problemele sesizate de angajatori au fost intemeiate si chiar au aparut in plus altele noi. Acum suntem din nou intr-o situatie care nu ofera suficienta predictibilitate si stabilitate. Ordonanta de urgenta 79/2017 care este in vigoare de la 1 ianuarie 2018 a fost discutata de Senat si a ramas la nivelul Camerei Deputatilor, fiind neclar cand si daca aceasta o va adopta sau modifica. Ne putem imagina cu totii noi amendamente care ar putea da peste cap intregul sistem al relatiilor de munca si ar putea genera probleme si costuri pe care angajatorii nu si le pot asuma. Lipsa de claritate in ceea ce priveste scopul masurii de transfer al asigurarilor sociale, precum si lipsa de intelegere a impactului pentru diversele categorii de angajati au facut ca implementarea sa nu se realizeze in mod uniform de catre toti angajatorii din mediul privat. Chiar si in zona publica aplicarea acestei masuri a avut nenumarate efecte neprevazute", adauga reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini.

Investitorii straini precizeaza in finalul scrisorii ca, in ciuda faptului ca raman in dezacord cu modul in care acest transfer s-a reglementat, angajatorii isi doresc o legislatie clara si predictibila care sa asigure stabilitate pe termen mediu, garantie conferita de adoptarea finala sub forma unei legi aprobate de Parlament si publicata in Monitorul Oficial. Acest lucru le va garanta angajatorilor continuitatea aplicarii masurilor introduse de OUG79/2017, iar membrii FIC vor respecta intocmai prevederile legale. In plus isi vor putea schimba eficient sistemele informatice astfel incat sa rezolve pe termen lung problemele birocratice generate de noile prevederile.

Sursa foto: Liviu Sova / Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri