Inscrie-te la Future Banking si in 11 mai vom vorbi o zi intreaga despre Fintech-uri, reglementari si blockchain. Cateva dintre cele mai inovatoare fintech-uri din Europa si-au confirmat deja prezenta. Participarea este GRATUITA in limita locurilor disponibile.

Asigura-te ca experienta clientului este una cat mai placuta

Asigura-te ca experienta clientului este una cat mai placuta

Un start-up fintech trebuie sa transforme accesarea produsului pe care il dezvolta intr-un proces simplu, placut si intuitiv. Incepand de la inregistrare pana la utilizarea anumitor optiuni, clientul trebuie sa fie purtat printr-o serie de pasi logici, ganditi in asa fel incat utilizarea aplicatiei fintech sa rivalizeze cu cea a aplicatilor de social media.

Inscrie-te GRATUIT la Future Banking si vei putea sa adresezi direct intrebari reprezentantilor Monese si Monzo, doua dintre cele mai importante startup-uri fintech din Europa, care atrag tot mai multi clienti de la bancile traditionale.

Aceasta strategiei este observata din ce in ce mai mult si in cazul bancilor care, atat prin dezvoltarea produselor in-house cat si in urma parteneriatelor realizate cu startup-urile fintech, au imbunatatit simtitor experienta pe care utilizatorii o au cand acceseaza aplicatiile de Mobile Banking.

Michal Szczurek(foto), CEO ING Romania, preciza intr-un interviu acordat wall-street.ro ca pentru clienti usurinta in utilizarea aplicatiei de online banking conteaza tot mai mult, iar asteptarile acestora in zona digitala cresc din ce in ce mai mult.

“Nu concurezi cu alte banci, pentru ca un client normal nu are inca 5 aplicatii bancare instalate asa cum am eu. Nu este suficient sa fii mai bun decat alte banci, ci trebuie sa concurezi la nivel global, pentru ca acestea sunt experientele pe care le compara userii. Mai intai deschid Instagram-ul si apoi Home'Bank-ul. Pe Instagram vad o poza instant, iar pe Home'Bank trebuie sa astepte? Acest lucru nu ar fi acceptabil”, declara Szczurek.

Multe dintre startup-urile fintech din industrie care au dezvoltat aplicatii de mobile banking mizeaza pe notificarea in timp real a platilor, acestea au un aspect placut, asemenator cu cel folosit de aplicatiile de social media. Dincolo de asta, utilizatorul este la un click distanta majoritatea optiunilor, una dintre cele mai utile din punct de vedere al educatiei financiare fiind registrul de cheltuieli, strucurat pe diverse categorii, cum ar fi shopping, magazine alimentare sau restaurante.

sursa foto: ibreakstock / Shutterstock.com

Imbratiseaza noile tehnologii pentru a-ti usura viata de antreprenor

Imbratiseaza noile tehnologii pentru a-ti usura viata de antreprenor

Ar fi absurd sa te gandesti la inceperea unui start-up fintech fara a lua in calcul utilizarea ultimelor tehnologii, precum Big Data, machine learning, inteligenta artificiala, Internet of Things sau automatizarea proceselor.

Cu ajutorul lor iti poti da seama mult mai usor de comportamentul de consum al clientilor si felul in care poti preintampina nevoile acestora. De exemplu, observand afinitatea unui numar cat mai mare de utilizatori pentru cumpararea de criptomonede prin platile pe care le faceau catre anumite platforme de tranzactionare, au decis sa integreze in aplicatie cumpararea directa a acestora.

Daca mai sus am vorbit despre utilizarea acestor tehnologii in cadrul unor aplicatii de mobile banking dezvoltate de catre startup-urile fintech, la nivelul industriei exista numerosi jucatori care merg pe dezvoltarea de solutii individuale bazate pe machine learning sau Big Data, solutii pe care in multe dintre cazuri le ofera institutilor bancare.

Inscrie-te GRATUIT la Future Banking si vei putea sa adresezi direct intrebari reprezentantilor Monese si Monzo, doua dintre cele mai importante startup-uri fintech din Europa, care atrag tot mai multi clienti de la bancile traditionale.

Un proiect interesant pe care l-am intalnit noi se numeste CredXp si in acest moment este in proces de dezvoltare. Mai exact, o echipa de studenti de la politehnica isi propune prin intermediul solutiei lor dezvoltate cu ajutorul tehnologiei machine learning sa eficientizeze procesul de evaluare a dosarelor de credit in functie de complexitatea acestora si de probabilitatea de acceptare. Tinerii au deja o intelegere cu banca BRD, care le va integra serviciul dupa ce dezvoltarea acestuia va fi finalizata.

De asemenea, Banca Transilvania, in urma unui parteneriat realizat cu startup-ul israelian Personetics, va integra inteligenta artificiala in anumite servicii pe care le ofera. Cei de la Personetics ofera solutii de “cognitive banking”, bazandu-se pe inteligenta artificiala si chat bots, pe toate canalele digitale ale unei banci.

Sursa foto: WhiteMocca / Shutterstock.com

Nu te speria de reglementari, priveste-le ca pe o oportunitate

Nu te speria de reglementari, priveste-le ca pe o oportunitate

Reglementarea de care s-a vorbit cel mai mult in contextul startup-uri fintech / institutii bancare traditionale este PSD2. Aceasta a intrat in vigoare la inceputul anului 2018 si permite oricarui furnizor de servicii financiare sa se conecteze la sistemele bancare, astfel ca platile online si piata serviciilor de informatii cu privire la conturi este deschisa pentru noii actori ai industriei.

Un element important al acestei reglementari este acela ca bancile vor fi obligate sa-si deschida platformele prin intermediul asa-numitelor API (interfete catre aplicatiile interne) pentru a permite tertilor accesul la date pana acum privilegiate si a le permite initierea de plati in numele consumatorilor.

Unul dintre acesti noi jucatori care beneficiaza de pe urma directiva PSD2 ai putea fi tu, daca produsul dezvoltat de catre tine aduce valoare adaugata in piata si este relevant. Un studiul realizat de catre Deloitte estimeaza ca impactul cel mai puternic al directivei PSD2 va fi resimtit pe segmentele de retail banking si cel dedicat IMM-urilor, in ceea ce priveste platile si creditarea clientilor. Bancile din Europa Centrala si de Est au prezentat un nivel ridicat de interes in ceea ce priveste parteneriatele cu companiile fintech sau cu alti jucatori terti.

Dincolo de schimbarile aduse de PSD2, este important ca si antreprenor in zona fintech sa identifici nevoile pe care piata le are pentru a se conforma la diversele reglementari aparute si sa vii cu solutiile adecvate. Institutiile financiare mari pot renunta la dezvoltarea in-house a instrumentelor necesare alinierii la noile schimbari legislative si pot forma un parteneriat cu tine, atata timp cat produsul tau este relevant si bine definit.

Sursa foto: ESB Professional / Shutterstock.com

Sursa foto: By Rawpixel.com / Shutterstock.com