Tranzactiile cu criptomonede nu sunt nici autorizate, dar nici interzise in Romania. In aceste conditii, exista persoane fizice si firme care obtin venituri sau inregistreaza pierderi din astfel de operatiuni, iar Fiscul sustine ca veniturile respective trebuie impozitate. Cum? Nu se stie! Consultantul fiscal Gabriel Sincu sustine ca mecanismul de impozitare trebuie stabilit doar dupa ce monedele virtuale sunt reglementate. El a prezentat, in emisiunea “Profesionistii in Banking”, principalele aspecte fiscale ale unor astfel de tranzactii.

La nivel european exista discutii avansate cu privire la reglementarea criptomonedelor insa, din pacate, Romania nu participa la acestea, spune Sincu.

Ce se intampla cu cei care obtin in acest moment venituri din astfel de tranzactii? In cazul persoanelor fizice, teoretic, veniturile respective ar trebui incadrate la categoria “alte venituri”, avand in vedere ca in Codul Fiscal nu exista o prevedere specifica pentru aceste venituri, si taxate cu 10% (cota de impozit pe venit). Insa nu este clar daca aceasta cota se aplica pe fiecare tranzactie in parte sau la finalul anului dupa ce se scad si pierderile.

“Nu sunt neaparat de acord cu aceasta modalitate de impozitare pentru ca poate da nastere la alte aberatii. Cand fac tranzactii cu criptomonede am si costuri. Pun niste bani intr-un portofel virtual si, la sfarsit, imi convertesc moneda intr-o moneda reala, iar acestia sunt banii pe care eu ii iau inapoi. Dar in acest fel pot sa impozitez si pierderea. Spre exemplu, daca pun 1.000 de lei retrag 500 de lei (din cauza pierderilor generate de volatilitatea foarte mare), eu va trebui sa platesc 10% pe acesti 500 de lei retrasi din portofelul virtual. Nu este in regula!”, a explicat Sincu.

In cazul companiilor, situatia ar putea fi mai simpla, pentru ca sumele obtinute se includ in profit (nu exista clasificari stricte), iar cheltuielile se scad. Probleme intervin, insa, cand vorbim de autorizarea acestor tranzactii (pentru ca legislatia spune ca veniturile obtinute din tranzactii neautorizate se confisca).

Mai exista si posibilitatea ca monedele virtuale sa se obtina in urma operatiunilor de minare, caz in care, din nou, nu se stie cum si cand vor fi impozitate veniturile astfel obtinute si in ce masura costurile aferente operatiunii de minare sunt deductibile (energie, echipamente, aer conditionat etc.).

In aceste conditii, cei care obtin astfel de venituri pot sa evite plata taxelor pentru acestea? Nu prea, spune Sincu.

“In acest moment, Fiscul nu are posibilitatea de a afla ca eu detin criptomonede. Totul este opac, anonimitatea este totala. Lucrurile se schimba, insa, cand convertesc portofoliul in moneda reala intr-un cont pe numele meu, daca contul este in Romania sau intr-o tara cu care avem acord de schimb de informatii (si acestea sunt tot mai multe)”, a punctat consultantul citat.

Si, un ultim aspect fiscal, este cel legat de regimul de TVA al criptomonedelor: daca acestea sunt considerate valute, nu se aplica TVA la tranzactii, daca nu...se aplica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri