Indicatorii macroeconomici au continuat sa se deterioreze in ultimele 30 de zile, in special inflatia, dobanzile si deficitul extern. Inflatia anuala a ajuns la 5%, maximul ultimilor 5 ani si cea mai mare din Uniunea Europeana. Mai multe despre evolutia indicatorilor macroconomici in ultima perioada aflati din infograficul urmator.

Puseul inflationist din luna martie s-a reflectat imediat in evolutia dobanzilor. ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei aflate in derulare, a revenit pe crestere, ajungand la 2,13%, dupa o perioada de cateva luni de stagnare in jurul a 2% pe an.

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a crescut cu aproximativ 8% in primele doua luni ale anului, insa ritmul a incetinit dupa o perioada mai lunga de cresteri cu doua cifre.

Cu toate acestea, importurile au continuat sa devanseze semnificativ exporturile, astfel incat deficitul de cont curent in perioada ianuarie - februarie 2018 a fost de aproape trei ori mai mare (plus 140%) fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In schimb, investitiile straine directe, cu un cumul de 794 de milioane de euro in doua luni, au ramas sub cele din perioada similara a anului trecut.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Creditele la care nu se plătește o rată nu vor fi considerate neperformante
Setari Cookie-uri