Declaratia fiscala unica (Declaratia 212), recent introdusa in legislatie pentru declararea, impozitarea si taxarea veniturilor extrasalariale, aduce simplificari substantiale pentru contribuabili si fisc, dar si o serie de dezavantaje pentru primii. In cazul in care nu isi platesc darile pana la scadenta, acestia vor putea fi executati mai rapid decat pana acum.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va folosi direct informatiile din Declaratia 212 pentru a soma neplatitorul, fara a mai fi necesara emiterea deciziilor de impunere, astfel incat se poate ajunge mai repede la executarea silita.

Agnes Ghita, expert fiscal in cadrul CON-firm, sustine ca declaratia unica 212 este un titlu de creanta fiscala pe care ANAF il poate folosi pentru a executa silit contribuabilii care nu au platit la termen taxele la stat.

Termenul de plata pentru sumele declarate in formularul 212 este data de 15 martie a anului urmator realizarii venitului. Pana la acest termen contribuabilii pot face plati anticipate in baza formularului depus la ANAF.

Insa, odata depasit termenul, ANAF poate sa execute silit neplatitorii, folosindu-se de Declaratia 212.

Este de retinut ca executarea silita fiscala se face de catre executorii ANAF, si nu de catre executorii judecatoresti - la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanta, a precizat consultantul citat.

Pentru populatie, Declaratia 212 are si avantaje, printre acestea numarandu-se faptul ca contribuabilul va sti exact ce plateste. Declaratia unica arata exact ce sume are de recuperat ANAF de la contribuabil, sume la care se adauga apoi penalitati si dobanzi. Inainte, deciziile de impunere se emiteau uneori tarziu, contribuabilul nu mai avea timp sa inteleaga ce-i cere ANAF si de ce, iar apoi, cand era executat silit, confuzia se adancea si mai mult, mai spune specialistul citat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri