Declaratia fiscala unica (Declaratia 212), recent introdusa in legislatie pentru declararea, impozitarea si taxarea veniturilor extrasalariale, aduce simplificari substantiale pentru contribuabili si fisc, dar si o serie de dezavantaje pentru primii. In cazul in care nu isi platesc darile pana la scadenta, acestia vor putea fi executati mai rapid decat pana acum.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va folosi direct informatiile din Declaratia 212 pentru a soma neplatitorul, fara a mai fi necesara emiterea deciziilor de impunere, astfel incat se poate ajunge mai repede la executarea silita.

Agnes Ghita, expert fiscal in cadrul CON-firm, sustine ca declaratia unica 212 este un titlu de creanta fiscala pe care ANAF il poate folosi pentru a executa silit contribuabilii care nu au platit la termen taxele la stat.

Termenul de plata pentru sumele declarate in formularul 212 este data de 15 martie a anului urmator realizarii venitului. Pana la acest termen contribuabilii pot face plati anticipate in baza formularului depus la ANAF.

Insa, odata depasit termenul, ANAF poate sa execute silit neplatitorii, folosindu-se de Declaratia 212.

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

Este de retinut ca executarea silita fiscala se face de catre executorii ANAF, si nu de catre executorii judecatoresti - la care merge, de obicei, un privat care are de recuperat o creanta, a precizat consultantul citat.

Pentru populatie, Declaratia 212 are si avantaje, printre acestea numarandu-se faptul ca contribuabilul va sti exact ce plateste. Declaratia unica arata exact ce sume are de recuperat ANAF de la contribuabil, sume la care se adauga apoi penalitati si dobanzi. Inainte, deciziile de impunere se emiteau uneori tarziu, contribuabilul nu mai avea timp sa inteleaga ce-i cere ANAF si de ce, iar apoi, cand era executat silit, confuzia se adancea si mai mult, mai spune specialistul citat.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Omniasig donează 50.000 de euro pentru dotarea spitalelor de stat
Setari Cookie-uri