Rata anuala a inflatiei, care a ajuns in martie la 5%, un maxim al ultimilor 6 ani, a fost generata in proportie de peste 50% de efectul preturilor administrate, scumpirea energiei electrice si a combustibililor contribuind cu 2 puncte procentuale la ritmul de crestere anual, se arata intr-un raport al BNR.

Intr-un efort de a informa corect publicul cu privire la cauzele reale ale inflatiei, banca centrala a publicat mai multe grafice prin care detaliaza pe componente care au fost factorii declansatori ai inflatiei. Asa cum arata graficul de mai sus, in ultimul an au fost nu mai putin de patru socuri cu impact de cel putin 0,5 puncte procentuale asupra indicelui preturilor de consum.

Astfel, in septembrie 2017 Guvernul a reintrodus supraacciza la carburanti, esalonand-o in doua transe. Luna urmatoare a doua etapa a majorarii accizei s-a suprapus si cu scumpirea energiei electrice, efectul asupra inflatiei fiind dramatic, de 1,3 puncte procentuale.

Ulterior a urmat criza oualor, cresterea preturilor la titei si o noua majorare a energiei electrice si a gazelor naturale.

Potrivit graficelor publicate de BNR, energia electrica a contribuit cu un punct procentual, avand o pondere in cosul de consum de 5,7%, in timp ce combustibilii, cu o pondere si mai mare - 8% - au ridicat rata anuala cu inca un punct procentual. Produsele din tutun, gazele naturale si serviciile de apa, canal si salubritate au pus si ele umarul la scumpirea medie a preturilor.

rata inflatiei BNR

Astfel, din media de 4,95%, indicele preturilor de consum raportat pentru luna martie, 2,8 puncte procentuale au fost efectele preturilor administrate sau puternic influentate de impozitarea indirecta (accize).

De asemenea, conform bancii centrale, doua treimi din rata anuala a inflatiei din luna martie 2018 pot fi puse pe seama componentelor exogene, aflate in afara sferei de influenta a politicii monetare.

explicatii BNR rata inflatie

Sursa foto: Banca Nationala a Romaniei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri