Romanii din mediul urban au in medie mai mult de un card in portofel, iar pentru cei obisnuiti cu gestul platii electronice singurul obstacol este reteaua de acceptare, care este cea mai mica din Europa raportat la numarul de locuitori, potrivit lui Catalin Cretu, general manager pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa.

Marea problema vine insa din mediul rural, unde reteaua de acceptare este inexistenta si nici populatia nu are obiceiul de a folosi cardul.

Participa la Future Banking si vei putea afla de la Catalin Cretu, George Anghel si Adrian Cighi ce proiecte pot reduce ponderea cash-ului in economia romaneasca.

"Pentru primii (romanii care folosesc deja cardul) conteaza sa deschidem cat mai mult reteaua de acceptare, care este cea mai mica din Europa daca ne uitam la numarul de POS-uri la mia de locuitori. Deci, pentru cei care vor sa plateasca cu cardul mai mult, acesta este obstacolul. Nu au unde sa plateasca cu cardul destul", a spus Cretu in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking, care va fi difuzata miercuri, de la 12:30.

In zonele urbane acoperirea este destul de buna, dar in urbanul mic si mai ales in mediul rural nu exista acceptare semnificativa, completeaza Cretu.

Pana nu intram in zona rurala cu acceptarea, acest segment ramane privat de beneficii si de potential.

"Pe cardurile pentru persoanele fizice exista un anumit platou in momentul de fata. Mai pot exista produse noi care ar putea sa intre, precum cardurile prepaid. Ele pot avea o crestere foarte frumoasa, fiind un produs aproape inexistent in Romania. Mai vedem potential si pe cardurile de business", spune general manager-ul Visa pentru Romania, precizand totodata ca valoarea platilor pe cardurile Visa business a crescut cu peste 20%.

Pe de alta parte, pentru cealalta categorie de consumatori, care nu plateste cu cardul chiar si acolo unde vad POS-ul, este o problema de educatie si de intelegere a beneficiilor platii cu cardul.

"Trebuie sa faca prima tranzactie si sa inteleaga ca nu li se fura banii, plata este sigura, rapida si din ce in ce mai simpla daca ne uitam la cresterea semnificativa a platiilor contactless. Mai avem de lucru la un segment mare de populatie care fie nu plateste deloc cu cardul, fie o face in situatiile de avarie si au 2-3 plati cu cardul pe an", concluzioneaza Cretu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri