Anul 2017 a adus pentru PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale o crestere a volumului de daune platite fata de anul precedent, de la 2,52 mil. lei la 2,89 mil. lei. In total, au fost achitate despagubiri pentru 591 de dosare. Cele mai mari pagube, de peste 1,5 mil. lei, le-au produs inundatiile, urmate de alunecarile de teren, cu 1,07 mil. lei, si cutremure, cu despagubiri de 257.930 lei.

Un top 3 al judetelor dupa volumul daunelor platite in 2017 scoate in evidenta:

  • Galati - 443.088 lei;
  • Caras-Severin - 361.187 lei;
  • Valcea - 313.691 lei.

"Si 2017 a fost un an in care cateva sute de romani au simtit utilitatea unei asigurari obligatorii de locuinta si asta in contextul in care nu ne-am confruntat cu dezastre majore. Inundatiile, urmate adesea si de alunecari de teren, produc insa frecvent pagube in Romania. In tot acest timp, PAID a continuat sa se consolideze, pentru a-si putea respecta obligatia de a fi alaturi de romanii asigurati, atat in cazul unor evenimente mai scazute ca intensitate, cat si in cazul unui dezastru de proportii", declara Nicoleta Radu, director general al PAID Romania.

Actionarii PAID si-au mentinut si in anul trecut decizia de a reinvesti intregul profit in consolidarea companiei. In plus, programul de reasigurare al PAID a ajuns la 900 mil. euro, ceea ce face din Pool cel mai mare cumparator de reasigurare din regiune. Dincolo de aceste masuri financiare luate de PAID pentru a se asigura ca poate face fata oricarei situatii, este continuat si planul de instrumentare a daunelor in caz de dezastru extins, foarte important pentru o tara ca Romania, cu mare expunere la riscuri catastrofale.

In ceea ce priveste numarul de locuinte asigurate la finalul anului trecut, acesta era de 1.693.006, reprezentand 18,96% din fondul locativ al Romaniei , intr-o usoara scadere fata de anul 2016. Repartizarea pe medii rural - urban se face in felul urmator: rural - 24%, urban - 76%.

"Anul trecut am investit toate resursele necesare in proiecte precum cele legate de infrastructura IT- schimbarea platformei de emitere a politelor, de instrumentarea cat mai rapida a daunelor si de securizarea bazelor de date in vederea respectarii noilor reguli impuse de GDPR si IDD. Avem incredere ca toate aceste investitii vor duce, direct sau indirect, la o crestere a acoperirii prin asigurarea obligatorie a locuintei in Romania. Deja primele semnale de crestere se vad in rezultatele primelor luni din 2018. Am trecut si peste impactul falimentelor Astra Asigurari si Carpatica Asig fara sa inregistram scaderi majore, ceea ce e un lucru bun pentru portofoliul nostru", mai spune Nicoleta Radu.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare, actionari PAID. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: Cutremur, Inundatii, Alunecari de teren.

Sursa foto: Juergen Faelchle / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri