Moneda virtuala Bitcoin a cunoscut noi deprecieri in raport cu dolarul american, dupa ce "Oracolul din Omaha" - Warren Buffett si-a reinnoit criticile legate de existenta criptomonedei si chiar a comparat Bitcoin cu "otrava de sobolani". Cotatia Bitcoin a coborat cu aproape 10% in ultimele trei zile de la un nivel 10.000 dolari, inregistrat duminica, la putin peste 9.100 dolari, marti, potrivit CNN Money.

Warren Buffett, directorul executiv al Berkshire Hathaway, a fost ani de zile un traditional oponent al monedei Bitcoin. Investitorul a comparat adesea criptomoneda cu aurul cu mentiunea ca ambele active sunt foarte speculative si nu genereaza castiguri si dividende precum actiunile. Inainte de intalnirea anuala in cadrul Berkshire, care a avut loc sambata, Warren Buffett a declarat pentru CNBC ca Bitcoin este precum "otrava de sobolan".

El a comparat, deseori, investitia in Bitcoin drept asemanatoare cu jocurile de noroc. In opinia sa, criptomonedele nu produc nimic, ci mai degraba functioneaza pe increderea ca urmatorul cumparator va plati o suma mai ridicata. Cu transparenta zero legata de fundamentele business-ului si fara indicatori vizibili in spatele evaluarii acestor criptomonede, preturile evolueaza pur si simplu in functie de fazele temporare ale cererii si ofertei speculative, ceea ce conduce si la fluctuatii mari. O astfel de volatilitate ridicata nu califica aceste criptomonede, precum Bitcoin, drept clase de active, arata Investopedia.

In timpul intalnirii, vice-presedintele Berkshire, Charlie Munger, a fost si mai critic la adresa criptomonedelor: "Pentru mine, este doar o dementa. Este ca si cum altcineva se ocupa de tranzactionare, iar tu decizi ca nu poti fi lasat de dinafara". Amandoi sunt insa de acord ca fenomenul criptomodenelor, precum Bitcoin, "se va termina prost".

Warren Buffett a numit Bitcoin un "miraj" si in 2014 - an in care se tranzactiona in jur de 600 de dolari. Dar, cu toata deprecierea recenta, evolutia Bitcoin a depasit-o cu mult pe cea din piata de capital, ca sa nu mai vorbim de actiunile Berkshire si participatiile Berkshire de top, precum Apple.

De aceea, unii experti in criptomonede apreciaz ca investitorii de profil ar trebui sa ignore opiniile lui Warren Buffett sau ale lui Charlie Munger legate de Bitcoin. "Ceea ce mi se pare imposibil de inteles este faptul ca doi dintre cei mai de succes investitori din lume nu pot vedea valoarea intrinseca criptomonedelor", a declarat Nigel Green, CEO al firmei de consultanta financiara deVere Group, citat de CNN.

Sursa foto: Krista Kennell / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri