Noi avertismente cu privire la evolutia economiei in Romania. De data aceasta, Banca Mondiala atrage atentia ca, desi PIB-ul va creste semnificativ si in 2018, cu 5,1%, deficitele se vor adanci ingrijorator: deficitul bugetar va trece de 3% din PIB, iar deficitul extern va ajunge la 4,3% din PIB la finalul acestui an.

Raportul institutiei, intitulat "Macro Poverty Outlook for Europe and Central Asia", evidentiaza faptul ca deficitul bugetar va reintra in lima a 3% din PIB in 2019, insa deficitul de cont curent va continua sa urce si in anii urmatori pana aproape de 5% in 2020 (deficitul extern arata dezechilibrul dintre exporturi si importuri si genereaza deprecierea leului -n.r.).

"Cresterea va ramane solida in 2018, dar riscurile pe termen mediu la adresa perspectivei au sporit. Presiunile asupra deficitului bugetar, in urma majorarii cheltuielilor, vor continua in acest an. Pentru a imbunatati calitatea cresterii economice, ar trebui ca autoritatile sa isi indrepte din nou atentia catre investitiile publice", se mentioneaza in documentul citat.

Banca Mondiala sustine ca anul acesta economia Romaniei va creste, din nou, peste potential, datorita stimulentelor fiscale si a revenirii economice a UE. Insa cresterea consumului (pe baza stimulilor fiscali) va dezechilibra balanta externa. Totodata, cererea interna excesiva va genera un varf al inflatiei, de 5% la jumatatea acestui an, si pe fondul disparitiei efectelor reducerilor de taxe.

Potrivit Bancii Mondiale, stimularea consumului privat prin politica fiscala expansionista si de cresterea continua a salariilor reale datorata partial majorarii salariului minim, ar fi trebuit sa sprijine veniturile reale si sa duca la scaderea suplimentara a incidentei saraciei. Insa, in realitate, aceste politici au generat inflatiei si un dezechilibru extern din ce in ce mai mare, care lasa economia romaneasca vulnerabila la socurile externe.

In acest context, autoritatile din Romania ar putea avea nevoie sa adopte masuri corective pentru pastrarea deficitului sub 3% din PIB in 2018, printr-o ajustare fiscala de buna calitate, se arata in raport. Institutia recomanda ca, gradual, politicile fiscale sa fie reorientate de la stimularea consumului catre mobilizarea investitiilor, inclusiv din fonduri europene, pentru a sprijini convergenta sustenabila si incluziunea sociala.

Reformele in administratia publica si in companiile de stat, sporirea predictibilitatii autoritatilor de reglementare, precum si politici de rezolvare a discrepantelor majore sociale ar trebui sa fie pe agenda prioritatilor Guvernului, mai spun expertii Bancii Mondiala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri