Transelectrica a semnat, marti, cu societatile AREVA Gmbh Germania si Electromontaj Romania un contract in valoare de circa 24,4 milioane de euro, prin care acestea din urma se angajeaza sa treaca la o tensiune de 400 kV liniile si statiile Gutinas, Bacau, Roman si Suceava.

Potrivit unui comunicat al Transelectrica, remis marti Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cele circa 24,4 milioane de euro provin atat din sursele proprii ale transportatorului de electricitate, cat si din finantari ale Bancii Mondiale. Contractul cu AREVA Germania si Electromontaj Romania a fost incheiat in urma unei licitatii internationale deschise.

"Simultan cu trecerea la tensiunea de 400 kV a liniilor si statiilor se va realiza si retehnologizarea statiilor de transformare Bacau, Roman si Suceava, care, in prezent, functioneaza la tensiunea de 220 kV", informeaza comunicatul remis BVB, informeaza NewsIn.

La finalizarea contractului, potrivit Transelectrica, vor fi puse in functiune echipamente primare de comanda-control-protectie de ultima generatie, cu performante ridicate, care vor determina reducerea costurilor de mentenanta si cresterea sigurantei sistemului de transport.

Totodata, realizarea acestui proiect va duce la cresterea sigurantei in alimentarea consumatorilor din zona centrala si de nord a Moldovei. De asemenea, proiectul va permite inchiderea inelului de 400 kV al Romaniei prin realizarea in urmatorii ani a legaturii (la 400 kV) intre Moldova de Nord (Suceava) si Ardealul de Nord (Cluj), ca si interconexiunea cu Republica Moldova printr-o viitoare linie Suceava - Balti. Acesta linie va permite in acelasi timp si interconexiunea cu Ucraina.