Volumul investitiilor imobiliare din Romania, in primele trei luni din 2018, a insumat doar 35 milioane de euro, in urma a trei tranzactii, potrivit companiei de consultanta imobiliara JLL Romania. Nivelul inregistrat este insa semnificativ mai redus decat cel inregistrat in trimestrul intai al anului 2017 (143 milioane euro). Cu toate acestea, reprezentantii JLL Romania apreciaza ca exista o serie de tranzactii in diferite etape ale negocierilor care vor fi probabil incheiate in restul anului 2018.

Cea mai mare tranzactie a anului a fost data de achizitia de catre NEPI Rockastle, pentru suma de 21 de milioane de euro, a proiectului mallului Festival Shopping Center din Sibiu, ce urma sa fie dezvoltat de Primavera Development. Aceasta este a doua achizitie a grupului sud-african din Sibiu dupa ce a cumparat Sibiu Shopping City in 2015.

In acelasi timp, cea mai notabila tranzactie pe piata de spatii de birouri a fost achizitionarea de catre Hagag Development Europe a doua cladiri istorice de pe Calea Victoriei, principala strada a Bucurestiului si pe care intentioneaza sa le reconverteasca in cladiri de spatii de birouri. Valoarea tranzactiei este estimata la aproximativ 10 milioane euro. Cele doua proprietati sunt Victoriei 109 (fostul sediu Petrom) si Victoriei 139.

Cealalta tranzactie incheiata in primele trei luni din 2018 a fost achizitia Magnolia Brasov de catre un investitor local (fratii Tudor si Dragos Comaniciu, fostii proprietari ai companiei Delaco) de la Miller Developments. Centrul comercial de 7.500 mp, deschis in 2006, a fost vandut pentru 4 mil. euro.

Potrivit JLL Romania, prognoza macroeconomica pentru Romania continua sa raman una pozitiva, in pofida unor ingrijorari recente. Romania a fost, de altfel tara cu cea mai buna performanta economica in UE in 2017 (cu o crestere a PIB estimata la 6,9%) si este de asteptat sa isi mentina aceasta evolutie si in 2018, cu o crestere a PIB estimata la peste 5,0%.

Citeste si:
Immofinanz a inchiriat 8.000 mp de birouri catre Rohde&Schwarz Topex
Immofinanz a inchiriat 8.000...

Pe partea de finantare, conditiile se apropie de ceea ce exsita si pe pietele centrale din ECE. In consecinta, sentimentul de incredere al investitorilor ramane puternic, cu un volum total de investitii estimat pentru anul 2018 de peste un miliard de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Teama de o noua criza a taiat relocarile cu 40% in piata de birouri