Propunerea de modificare a OUG nr. 98/2017, venita din partea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), mai precis punctele 26, art. 42 alineatele (1) si (4), respectiv art. 29 alineatul (1), prin care asigurarile de garantii emise de catre societatile de asigurare au fost eliminate din categoria instrumentelor de garantare acceptate in cadrul procedurilor de achizitie publica, ar putea avea drept consecinta iesirea din piata a mai bine de trei companii de asigurare care se axeaza pe aceasta linie de business, arata Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR).

Nu exista "o fundamentare prealabila sau o chemare la consultari in ceea ce priveste intentia de a elimina posibilitatea clientilor de a constituii aceste garantii prin intermediul societatiilor de asigurare. Intrate in portofoliul companiilor de asigurari si distribuite aproape exclusiv prin intermediul brokerilor de asigurare, imediat dupa ce criza financiara a fost resimtita de intreg mediul economic romanesc, asigurarile de garantii au cunoscut o dezvoltare chiar peste ritmul de crestere a pietei autohtone de asigurari. Odata cu relansarea economica a mediului de business din Romania, acest tip de asigurare a devenit un instrument necesar companiilor din Romania care intentionau sa participe la licitatii de achizitie publica. Avantajul clientilor era reprezentat de faptul ca pe langa consilierea primita din partea brokerilor de asigurare, costurile si conditiile de emitere erau foarte avantajoase si le permitea clientilor sa isi dezvolte activitatea fara a intampina blocaje in desfasurarea activitatii", au declarat reprezentantii PRBAR.

Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in cursul anului 2017, s-a ajuns la un numar de aproximativ 35.000 polite de asigurare de garantii cu prime de asigurare subscrise de aproximativ 170 milioane de lei. Printre cei mai importanti jucatori din piata asigurarilor de garantii sunt CertAsig, City Insurance, EximAsig si Gothaer Asigurari.

"Luand in calcul faptul ca in cursul anului 2017 in SEAP au existat un numar de 8.814 proceduri de achizitie, putem constata cu usurinta ca aceasta forma de garantare era de departe forma cea mai frecvent folosita de catre clienti, iar eliminarea lor poate avea consecinte grave asupra contractelor de achizitie publica. La acest nivel de prime subscrise, acest segment de business se situeaza pe pozitia a patra ca si clasa de asigurari in portofoliile societatilor de asigurari, dar si a brokerilor de asigurare", mai arata PRBAR. Brokerii apreciaza ca "modificarile propuse ar putea genera efecte nedorite, cum ar fi scaderea gradului de absorbtie al fondurilor europene, imposibilitatea companiilor de a mai participa la licitatii, atat in cadrul companiilor de constructii dar nu numai".

Astfel, odata cu disparitia acestor instrumente de garantare este posibil ca anumite companii romanesti sa nu isi mai permita sau sa nu mai poata indeplini conditiile de participarea la licitatii. "Putem spune ca in mod direct competitia corecta intre doua produse financiare echivalente este afectata, favorizandu-se sistemul bancar si afectand clientii care trebuie sa blocheze sume considerabile afectand insasi competitia in cadrul achizitiilor publice prin cresterea nejustificata a costurilor, ceea ce in final are un puternic impact negativ in bugetul de stat".

Odata cu introducerea HG 395/2016 toate societatiile de asigure s-au conformat imediat cu noile prevederi legale si astfel toate asigurarile de garantii s-au emis numai in format irevocabil si neconditionat, iar plata se facea la prima cerere a beneficiarului asa cum prevedea noua hotarare a guvernului astfel incat beneficiarii sa fie mai bine protejati in cazul unei solicitari de despagubire.

"Asistam la tentativa de a suprima o forma de asigurare extrem de solicitata, cu consecinte economice dintre cele mai impredictibile in randul companiilor de asigurare. Sistand brusc oricare linie de business, si neexistand o alimentare prin prime de asigurare a provizioanelor, orice companie de asigurari va inregistra o crestere accelerata a ratei daunalitatii pe acel segment", au incheiat reprezentantii PRBAR.

Sursa foto: Gino Santa Maria / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri